Foto: N1; Vladimir Bilčik

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je danas kao ohrabrujuće to što su Beograd i Priština opredeljeni za dijalog i naglasio da Brisel očekuje rezultate i konkretne zaključke koji će biti značajan signal za budućnost regiona.

Bilčik je na onlajn skupu „Srbija posle koronavirusa – Novi zamah u procesu proširenja“, povodom nastavka dijaloga nakon 20 meseci i susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prišinskog premijera Avdulaha Hotija, rekao da na jesen očekuje jasniju sliku i da zna da proces neće biti lak.

„To je veoma bitan signal kada govorimo o budućnosti regiona. Očekujemo rešenje kosovskog pitanja. Pažljivo ćemo pratiti proces i treba da se krećemo u pravom smeru koji će nas dovesti do rešenja“, naglasio je Bilčik i podsetio da je pristupanje EU bitna i kvalitativna promena koja znači da treba da bude urađen ozbiljan posao na terenu.

On je takođe rekao i da je svestan da postoji skepticizam, ali, smatra da Zapadnom Balkanu treba dati nadu i signal da su promene moguće, a da je pomirenje zaista izvodljivo.

„Ovo nije dijalog zbog dijaloga, svi moramo da budemo posvećeni procesu, da se čuju različiti signali i lidera i građana i da svi budemo posvećeni“, naveo je on i dodao da su sve institucije uključene u proces i da daju punu podršku dijalogu i specijalnom izaslaniku Miroslavu Lajčaku.

Reljić: Nisam optimista

Šef kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost u Briselu Dušan Reljić kaže da bi bi bilo pravo čudo ako bi kronkretni rezultati u dijalogu Beograda i Prištine bili postignuti do jeseni.

Foto: N1

Reljić kaže da nije optimista, ne samo zbog izbora u SAD, već i zato što su, prema njegovoj oceni, obe pregovaračke strane bez stvarnog legitimiteta i nisu sposobne da naprave dugoročno, demokratsko i prihvatljivo rešenje, koje će preživeti smenu političke generacije na vlasti.

Po negovim rečima, potrebno je obezbediti i kritičku raspravu u EU o tome šta se stvarno dešava u Srbiji i na Kosovu, a i celom regionu, odnosno formirati međunarodnu komisiju koja bi, kako smatra, utvrdila legitimnosti vlasti pa tek onda nastavila pregovore.

I potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak smatra da je legitimet pregovarača Beograda i Prištine upitan, a uz sve izrazio je i uverenje da bi sporazum donet na brzinu mogao da traje.

Vladimir Međak / FOTO: Medija centar

Dodao je da je važno da se zna da Kosovo nije ulaznica za EU, da nije ni jedini ni glavni uslov za članstvo, te i ako bi se problem rešio do jeseni ostaje pitanje gde je vladavina prava, borba protiv korupcije…

Učesnici skupa ocenili da bi bilo dobro kada bi izveštaji EK, a prvi će uslediti u novembru, bili otvoreniji i razumljiviji građanima što predviđa i nova metodologija,

Međak je ocenio da bi, ako se napravi takav iskorak, da u izveštajima ne piše „fali ti temelj, a kupio si pločice za kupatilo“, moglo da dođe do željenih promena i napretka, a ne uočenog nazadovanja u procesu evrointegracija.

Reljić je skup iskoristio da upozori na činjenicu da Zapadni Balkan svaka dva minuta napusti jedan građanin i iseli se u EU i da se, ako se uzme broj umrlih, svakih 90 sekundi postane manji za jednog čoveka.

Zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju u Sarajeva Tanja Miščević ponovila je da normalizacija, sveobuhvatna, ne traži priznavanje nezavisnosti od Srbije, već je poenta da se odvija proces dijaloga i da se implementira sve dogovoreno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar