Nova epizoda donosi razgovor sa Zoranom Kostićem Canetom, frontmenom grupe Partibrejkers, čovekom kom je pesma omogućila da bude, kako kaže, zaštićeni svedok svog vremena.

U razgovoru čija je inicijalna tema bila sloboda – od sistema, otrova, strahova, neukusa i sopstvenih demona – Cane je u svom stilu, malo kroz stihove, a malo kroz cinizam, govorio o mnogo čemu praktikujući taj početni princip – slobodu misli i izražavanja.

Epizoda koja je pred vama donosi uvide pesnika i čoveka o političkim sistemima koji ljude teraju u rat, o vrednosnim sistemima koji nas odvajaju od svoje prirode i istine, o duhovnosti, o prirodi, o čišćenju sopstvene duše i o svemu onome što se nađe između.

„Profit ne voli dušu. Profit ne razmišlja o posledicama. Bogatstvo pravi siromaštvo. Čovek može bez duše da živi legalno. Šta će ti duša? Imaćeš problem zbog toga. Teško se nosi, a lako se gubi“, rekao je Cane u novoj epizodi podcast-a Snaga uma.

Osvrnuo se i na odnos koji ima prema prirodi:

„Nisam nikakav ekološki aktivista. Ja volim prirodu. Znaš kako mi je teško što se glavna novobeogradska kenjara izliva na Ušću? To je moje detinjstvo. Ušće je 187 hektara parka. S obzirom da je doneta dozvola da čovek može da živi bez duše, dato mu je pravo da može sve da ruši. Od stomaka svog sitog, on više ne vidi nikog. Ruši sve pred sobom, nema straha ni pred Bogom. To je samo prvi deo priče. Celo ima dve polovine“.

BONUS VIDEO: Vuk Cvijić: Javašluk u obaveštajnim službama i dalje prolazi, na čelu BIA je baštovan iz Jovanjice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare