Nova epizoda podcast-a Snaga uma je pred vama. Gost Miljane Nešković je politikolog Vuk Velebit koji je govorio o tome kako uspeva da ostane optimista po pitanju političke budućnosti Srbije u vremenu u kom su u medijima dominantni često vrlo naporni pristupi političkom životu.

„Mi se danas mnogo bavimo time kako da opozicija dođe na vlast. To nije posao ni novinara, a ni nas koji se bavimo političkim analizama ili organizujemo proteste, i to ne treba da bude naša glavna tema. Naša glavna tema treba da bude kako da živimo u boljem društvu. Mi se stalno bavimo odnosima između stranaka i njihovim međusobnim odnosima…“, rekao je Vuk Velebit i osvrnuo se na ono što smatra velikim kamenom spoticanja u opoziciji – činjenicu da mnogi politički lideri ne žele da priznaju da je njihovo vreme u politici prošlo, što demotiviše građane.
„Ako ne možete da stanete na čelo kolone, a da vas ne izvižde, onda možda ne treba da se bavite politikom i treba da priznate sebi da je vaše vreme prošlo. Danas kada kažete nekim ljudima da je njihovo vreme u politici prošlo, da su uspešniji u nekim drugim stvarima, biznisu, konsaltingu ili nečemu trećem, za to neće da čuju. A možda je bolje da rade to što znaju, i da prestanu da govore građanima da će oni biti vesnici promena, iako svi znamo da to neće biti. Ovako troše vreme, resurse i energiju građana, pa tapkamo u mestu kao društvo već devet godina. Možda je najbolje svakoga od lidera opozicije pitati da li su spremni narednih deset ili petnaest godina da sede u parlamentu kako bi došli do 35 odsto. I ako nisu, bolje da se pomere“, podvukao je Velebit koji je tokom podcasta skrenuo pažnju i na veliki generacijski jaz koji postoji između onih koji se danas smatraju vođama opozicije i mladih ljudi, koji imaju potpuno drugačija interesovanja i koje ne zanima da narednih deset godina gledaju političare dok idu po televizijama takmičeći se u tome ko će kreativnije da govori ružno o vlastima.
Velebit je rekao da je sjajno što više ne slušamo jedne iste ljude koje smo slušali 30 godina kad je reč o političkoj analizi u javnosti, i da misli da sa novom generacijom ljudi koji se politikom bave dolazi i nova nada.
„Do sada se nisam priključio nijednoj političkoj stranci, jer mi nisu ulivale poverenje u smislu postojanja nekog dugoročnog plana, i sve mi je delovalo neozbiljno. Ne krijem da sada ne znam gde bih ušao ni da hoću. S druge strane, nisam ni želeo da uđem u političku stranku sa 27 godina. Smatram da je pre toga važno i steći dodatno znanje, pa u stranku uneti i svoje ime i sve što možete da uradite. To su možda glavni razlozi zbog kojih se do sada nisam partijski angažovao, što ne mogu da garantujem da se neće desiti u budućnosti. Isto tako, to ne znači da u nekom trenutku u budućnosti ja ne bih mogao da odlučim da okupim nove ljude koji bi ponudili neke nove ideje“, rekao je Vuk Velebit, politikolog.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

Komentari

Svi komentari (2)