Prof. dr Čupić: Akademici koji ćute su kalkulanti

Podcast 19. apr. 202115:52 > 16:37
Podeli:
Foto: Video

U novoj epizodi podcasta „Snaga uma“ gost je politikolog, prof. dr Čedomir Čupić koji je u razgovoru s Miljanom Nešković govorio o tome gde je „greška u našoj političkoj kulturi i političkoj svesti“.

Na pitanje da li je možda preglasno ćutanje ljudi koje smatramo intelektualnom elitom, i članova SANU dovelo do toga da su zaćutali svi, da ćuti javni tužilac, ali da ćute i policajci kad pred njima neko maltretira ženu, prof Čupić je bi nedvosmislen:

„Razlikujem intelektualca i intelijenciju. Intelektualac je čovek koji je svoje darove, znanja i svoje sposobnosti stavlja u službu aktivnog učešća u političkom životu. Svaki intelektualac mora da reaguje na sve što vidi da je protiv sveopšteg dobra, protiv pravde, protiv istine. On ne sme da prećuti. Ako prećuti, umanjuje svoju intelektualnost i postaje kalkulant. To je onda čovek koji ćuti zbog komfora, nečega što je dobio ili zato što je ucenje. Svi oni koji ćute izuzetno su odgovorni. Neću ulaziti da li to treba da radi SANU kao institucija, ali akademici kada vide da nešto u društvu nije u redu, svaki pojedinačno treba na to da ukaže. Inače, za toliko koliko ne kaže sebe omalovažava, omalovažava i svoje stvaralačke darove koje je podario svom narodu. Dužnost je svakog intelektualca da kritički se odnosi prema stvarnosti u kojoj živi, jer ima veća znanja od drugih ljudi“, objasnio je profesor Čupić.

Naše podcaste možete slušati i na platformama gugl podcastapple podcastsoundcloud, spotifystitchercastboxdeezer i podcast.rs.

Komentari

Vaš komentar