Petar Benčina: Nije dobro kad si na kraju dana nesrećan

Podeli:

Nova epizoda podcasta Snaga uma je pred vama, sa fenomenalnim gostom - glumcem Petrom Benčinom. U razgovoru sa Miljanom Nešković, popularan glumac izneo je neke od svojih životnih lekcija o kojima je posebno mogao da razmišlja tokom snimanja, ali i velikog uspeha filma "Toma". Tema se nametnula sama: Do koje tačke je kafana čoveku lek, a kad postaje robija? Šta su nove generacije glumaca naučile o tome od ranijih bardova? Kako ne izgubiti sebe u kafani?

„Možda je lako to reći, ali mislim da je najvažnije da budeš dobar. Zvuči kao lako – budi dobar, ali uopšte nije. Ako hoćeš uvek da budeš takav, jako je to težak zadatak. Ukoliko to čovek sam sa sobom sve proveri, onda ma šta da se dešava može da se spase od te neke nesreće koju umemo sebi da nanosimo. Tako se olakšavaju stvari – trudiš se da razumeš tuđe namere, slabosti, da oprostiš… Ovo nije sada nešto čime ja apsolutno vladam, jer to i nije nešto što odlučiš, pa ostane tako zauvek. Na svojoj dobroti mora stalno da se radi. Naravno da smo svi dovoljno slabi da nekad pokleknemo, ali verujem da se u toj koordinati krije spas. A to nije mala stvar. Alternativa je da budeš nesrećan na kraju dana. Nije dobro biti nesrećan na kraju dana“, rekao je Petar i osvrnuo se na prijateljstvo i konstruktivnu podršku među prijateljima, a u njegovom slučaju i kolegama, kao na ključni faktor koji ovoj novoj generaciji glumaca pruža jedan vid stabilnosti kakvu ranije generacije možda nisu imale.

„To prijateljstvo može da bude najvažnija stvar, može da bude i pitanje života na kraju krajeva. Mi smo po prirodi skloniji autodestruktivnosti, što ume da bude dosta tragično. Niko od nas neće svesno iskaliti svu svoju nesreću na nekom drugom. Sve se uglavnom završava na unutrašnjim lomovima. Svedoci smo tome dugo. Kod nekoga takav lom tinja, kod nekoga eksplodira, može da se završi tragično ili nekim životom koji je nesrećan… Zato verujem da su prijatelji, iskrenost i biti dobar odgovor“, objasnio je Petar Benčina u novoj epizodi podcasta Snaga uma.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar