Savo Manojlović gostovao je ove nedelje u podkastu Snaga uma, na našem portalu, gde je govorio odrastanju u Prištini, proterivanju njegove porodice sa Kosova, kao i o životu koji se neminovno odvijao uprkos svemu tome.

Ovom prilikom otkrio je i zanimljive detalje iz istorije njegove porodice koja seže do Balkanskih ratova: „Moja porodica je tri puta proterivana sa Kosova. Oni su došli sa područja Crne Gori, onda ima neka priča – našli ćup, napali ih Albanci, iz vremena pre Balkanskih ratova. Pradeda, koji je učestvovao u Balkanskom ratu i u Prvom svetskom ratu, se posle vraća na Kosovo. Kad je Drugi svetski rat počeo,  bili su određeni za likvidaciju, cela moja porodica, ali ih je spasio komšija koji je bio Albanac. Onda se ponovo vraćaju na Kosovo pre onog zakona o zabranjivanju povratka na Kosovo za Srbe, koji je uslovno rečeno doneo Tito posle rata. Oni se vraćaju pre toga i ja sam na neki način treća generacija koja je proterana sa Kosova“.

Manojlović je napravio paralelu i sa pritiscima koje danas trpe ljudi iz doline Jadra: „Princip iseljavanja uvek funkcioniše tako što vršite pritisak i krećete da otkupite zemlju od nekog. To i sada viđamo u Nedeljicama. Tako se stvara među ljudima taj odnos sumnjičavosti, pritiska, osećaja da si ti sada budala jer su ovome dali grdne pare, a tebi će da otmu i uzmu besplatno. Pritisak koji se sada vrši na ljude u Nedeljicama je ta vrsta psihološkog pritiska. Zaista je tužno što mi sada kao društvo proizvodimo izbeglice u sopstvenoj zemlji, ne po pravnom terminu, ali po ljudskom terminu“, objasnio je Savo Manojlović u eksluzivnom razgovoru u podkastu Snaga uma na našem portalu.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović ekskluzivno o detinjstvu u Prištini i proterivanju sa Kosova: Podele su nametane i među decom, a ljudskost je isključivana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare