Direktno sa Univerziteta u Uzbekistanu u Dobar, loše, zao stigao je politikolog Mladen Mrdalj. Tokom njegovog boravka van Srbije nakupilo se mnogo tema o kojima je bilo reči tokom ove epizode.

Kada je reč o Kosovu, Mrdalj kaže da je Srbija jača u diplomatiji, a da je Kosovo, zbog svojih saveznika i zaštitnika, fizički jače.

– To se neće promeniti ni u narednom periodu, a ono što je ključ svega jeste stolica u Ujedinjenim nacija. Ako bi Kosovo postalo član UN, time bi Priština zaokružila svoju priču i zato je to ključna stvar. Ne verujem da će Vučić potpisati priznanje nezavisnosti Kosova, jer ne zna kako bi reagovala vojska, policija, crkva, navijači – kaže Mrdalj.

Govoreći o protestima na administrativnom prelazu Jarinje, od pre neki dan, Mrdalj ističe da mu to deluje kao plaćeni protest.

– Ko ga je platio, to je interesantno pitanje. Da sam Albin Kurti, ja bih platio tako nešto, jer to samo može da ide njemu na ruku. Ovako, sedi i pije kafu i može da bude zadovoljan zbog tog protesta na administrativnoj liniji – dodaje Mrdalj.

On se, ujedno, pita da li predlog zakona o policiji, koji se ponovo vraća u skupštinsku proceduru, ima neke veze sa povratkom priče o iskopavanju litijuma u Srbiji.

– Svesni smo situacije da se sve glasnije govori o tome. Vučić, Brnabić i nova ministarka za rudarstvo i energetiku stalno pominju litijum. Usvajanjem novog zakona o policiji, koji je u potpunoj suprotnosti sa zakonima u državama članicama EU, možda vlast planira da osujeti onemogući buduće proteste zbog iskopavanja litijuma – napominje Mrdalj.

U 236. epizodi prvog srpskog političkog špageti isterna Mrdalj je govorio i o imenovanju Aleksandra Vulina na mesto šefa BIA, o pojmu „idealne žrtve, ali i o ubistvu Olivera Ivanovića.

BONUS VIDEO: DLZ i Nenad Rašić: Ubistvom Olivera Ivanovića ubijena i opozicija Srpskoj listi

Komentari

Svi komentari (0)