Možda po prvi put u istoriji Dobar, loš, zao, autori Marko Vidojković i Nenad Kulačin pokušali su hladne glave da analiziraju šta se to desilo u ponedeljak u Briselu. Upravo zbog toga su u goste pozvali istoričara Milana St. Protića i pokušali da zajedno daju odgovore na pitanja koja mnoge muče u Srbiji.

Za St. Protića, ono što se desilo u ponedeljak u Briselu je finale loše odigrane utakmice u proteklih deset godina.

– Sve je loše u tim pregovorima odigrano. Od početka do kraja. Ne radi se to tako. Aleksandar Vučić je sklon da od svega napravi predstavu i tako će i od ovoga. Srbija je morala da ima svoje zahteve tokom pregovaranja i onda da dođe do kompromisa. Ovako, dešavalo se samo to da je ispunjavala zahteve – kaže St. Protić.

On dodaje da je predsednik Srbije sam sebe, a i sve nas doveo u situaciju da prihvata sve ono što je ponuđeno, pa je samim tim i Zajednica srpskih opština prevara.

– Nije nemoguće da su i Vučić i Kurti držali šipak iza leđa kada su pregovarali, a da je Žozep Borelj bio isuviše optimističan kada je saopštio da su dvojica pregovarača saglasni sa predlogom Evropske unije – ističe Protić.

St. Protić govorio i o tome da li se u Briselu desila izdaja, da li bi njegov pradeda Stojan Protić potpisao ponuđeni sporazum, zašto Vučić nije tražio da mu se da normalna stolica u Vašingtonu i da li je predsednik Srbije samostalno doneo odluku o tome da novi šef BIA bude Aleksandar Vulin.

BONUS VIDEO: DLZ i Đorđe Miketić: Muški striptiz za predsednika i desnicu