Sudija i pisac Miodrag Majić ove nedelje gostovao je na našem portalu u podkastu Snaga uma, gde je sa Miljanom Nešković razgovarao o načinima na koje se, malo po malo, privikavamo na sve lošije uslove života.

Ujednom delu razgovora, osvrnuo se na to koliko njemu pisanje pomaže da se nosi sa bremenom vremena u kom je, kako kaže, svesno morao da se odrekne daljeg razvoja sopstvene karijere u pravosuđu, zato što nije politički podoban:
„Pisanje mi mnogo znači. Ja bih sigurno odavno uvenuo da sam ostao isključivo vezan za pravosuđe. Ne zato što manje volim taj posao, nego zato što sam savršeno svestan da je pitanje da li ću za života u pravosuđu, kome sam skoro ceo svoj život dao, uspeti da pronađem neko svoje smislenije mesto. Nažalost, ili na sreću, onoga trenutka kad sam počeo otvoreno da pričam o onome što vidim u pravosuđu, sebe sam svesno osudio na zaustavljanje karijere. Često se našalim, iako je to potpuna istina, kad kažem da slučajno nisam bio sudija tada, sa svom svojom biografijom, fakultetom, doktoratima da se prijavim za pripravnika u sud, siguran sam da ne bih bi izabran, bez ikakvog preterivanja. Da se razumemo, razrešiti sudiju je čak i u ovim društvima dosta komplikovan mehanizam, moraju zaista da ti pronađu da si napravio nekakvu nepodobštinu, koju će mi teško naći, korupcije, svesno muljanje sa odlukama i slično. Sve u svemu, o bilo kakvoj daljoj karijeri sudijskoj u ovim uslovima ne razmišljam. Sasvim sam toga svestan da sam smetnja ovom sistemu, ovakav kakav jesam. Da nisam imao i pisanje kao neki drugi vid angažmana mentalnog, sigurno bih to sve neuporedivo teže podneo“, rekao je sudija i pisac Miodrag Majić u novoj epizodi podkasta Snaga uma, gde je kasnije istakao da je strašan osećaj kad te društvo, koje ti je dalo ulogu sudije, tretira odjednom kao da si teroristički element.

BONUS VIDEO: Pogledajte celu epizodu podcasta „Snaga uma“ u kojoj je gostovao sudija Miodrag Majić