Nova epizoda podkasta Snaga uma je pred vama! Ovog ponedeljka, gošća Miljane Nešković je Maja Žeželj, koja je zbog svoje predanosti profesionalnosti u poslu veliki uzor mnogim koleginicama i kolegama. Maja važi za besprekornu spikerku i novinarku, koja je posvećena usavršavanju svih detalja profesije i ne prepuštanju ničega slučaju, a da li je uvek bila takva? U otvorenom i fantastičnom razgovoru, Maja je otkrila da je u školi bila učenica i da je uvek osećala odbojnost prema svemu "kretenskom". Praveći paralelu između svog odrastanja i školovanja i školovanja svoje dece, kroz lekcije, pravila i obrasce ponašanja, objasnila je suštinu verovatno većine problema o kojima često slušamo na vestima - od korupcije, preko manjka stručnosti i posvećenosti na visokim pozicijama, pa do ambicije koja je sama sebi cilj. 

POGLEDAJTE JOŠ

„Imamo roditelje koji se mešaju u školu, imamo nastavnike koji ne rade svoj posao, jer su drugim stvarima opterećeni, imamo tu negativnu selekciju i sa jedne i sa druge strane… Nigde nema deteta u prvom planu. Uvek ti tražiš od deteta da ima sve petice. Imamo kretenski sistem školovanja koji ne dozvoljava detetu da tamo gde je najjeftinije nauči da pogreši i da tu grešku može da ispravi. U osnovnoj školi, on ako dobije dvojku u novembru, on u junu ne može da ima zaključenu peticu, jer se pravi prosek koji je takav, a u zakonu piše da taj prosek služi da ne možeš da mu zaključiš nižu ocenu od te, ali možeš da mu zaključiš višu ocenu ako vidiš da se dete u novembru i decembru trudilo i da se u drugom polugodištu podiglo“, rekla je Maja i dodala da roditelji nikad neće da se udruže kako bi popravili sistem koji edukuje njihovu decu, ali će da odu na otvorena vrata i da urgiraju za svoje dete da dobije pet.

„Mi smo sada tu decu naučili da se te stvari tako završavaju. I šta? Sad očekujemo da se nešto promeni za četrdeset godina? Pa ne može. Taj čovek, koji je sada mali, je već naučio da će da dođe mama, da će mama da se dogovori sa nastavnikom, da će da dobije pet, da bude Vukovac i da upiše srednju školu. Kad upiše srednju školu opet će da dođe mama, dok ne ode na fakultet i to se tako nastavlja. To je pakao!“, objasnila je Žeželj u novoj epizodi podkasta Snaga uma gde je govorila o svim navikama sredine koje nas guraju u osrednjost još od malih nogu, ali i o načinima na koje se tim strujama odupiremo.

BONUS VIDEO: Andrej Josifovski Pijanista: Mi smo nebeski narod koji ne ume da popravi vrata godinu dana, da ne lupaju