Kako zaista ostaviti cigarete?

Podcast 23. avg. 202116:03 > 16:06
Podeli:

Zbog čega pušači misle da će se odvikavanjem od cigareta odvići i važnog dela sebe? Zašto strah od smrti i priča o potrošenom novcu na cigarete nisu nikad dovoljni motivatori za ostavljanje nikotina? I da li postoji razlog što su neki bivši pušači tako naporni?

Milenko Petronijević, terapeut za ostavljanje cigareta, ispred Easyway Allen Car centra za odvikavanje od pušenja gost je nove epizode podcast-a „Snaga uma“. U razgovoru sa Miljanom Nešković, koja je nedavno obeležila godinu dana slobode od cigareta, Petronijević je govorio o najčešćim zabludama koje imaju njegovi polaznici, greškama i otkrio koji je pravi pristup ostavljanju duvana.

„Najčešća zabluda pušača je da kad ostave cigarete neće nikad više biti srećni. A to apsolutno nije tačno. Naprotiv“, objasnio je Petronijević na početku i istakao da su priče o tome kako uz ostavljanje cigareta moramo ostaviti i kafu, uskratiti sebi noćne provode ili ograničiti društveni život na nepušače apsolutno nije ispravan.

Ostavljanje cigareta ne treba da naruši kvalitet života i suzi mogućnosti, već naprotiv, treba da nas oslobodi. A to možemo postići pravim pristupom odvikavanju.

„Brojanje cigareta i neko gunđanje nikome nije pomoglo. To samo može da iznervira čoveka koji puši. Dolaze nam ljudi koji kažu da ih je naterala žena, ili bračni parovi koje su naterala deca… Ali niko tebe ne može da natera da prestaneš da pušiš. To mora da bude tvoja odluka“, istakao je Petronijević. „I oni koji ne puše, ako imaju potrebu da drugima broje cigarete, ili da se nerviraju što drugi puše, oni nisu zaista ostavili. Njih cigarete i dalje kontrolišu. Oni su pušači koji apstiniraju“.

Ovaj razgovor nije zvocanje pušačima, koliko razmena iskustava u vezi sa ostavljanjem cigareta iz dve različite perspektive koji preporučujemo svima koji su razmišljali da ostave ili žele da budu podrška nekome ko ostavlja cigarete.

 

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar