Nova epizoda podcasta Snaga uma je pred vama. Gošća Miljane Nešković je legendarna novinarka Duška Jovanić, koja se ovih dana bavi dokumentarnim filmom i organizacijom konceptualnih umetničkih izložbi, ali i koja decenijama svojim odnosom prema životu, modi i mladosti inspiriše mnoge.

Tema razgovora je naš odnos prema „ludom vremenu u kom živimo“, koje je uvek sve luđe. Koliko puta u životu dolazimo u situaciju da se pred našim očima epoha menja, da pravila koja smo nekad usvojili više ne važe, što nas ostavi pred izborom: prilagoditi se ili gunđati i biti prevaziđen?
O svemu ovome imala je mnogo da kaže Beograđanka iz Like, koja u svojoj biografiji podjednako ističe intervju sa Umbertom Ekom, preslišavanje Begbedea i ćuvanje ovaca, sve to dok priželjkuje put na Mesec, i to ne medeni, nego pravi.

Na temu regresije sloboda koja se paralelno dešava u celom svetu, Duška Jovanić je primetila da Srbija nije kasaba, da planeta počinje da izgleda kao kasaba:

„Moje drugarice u gimnaziji su najnormalnije pričale o abortusima. Moji prijatelji su ceo život bili LGBT i nismo o tome razgovarali, nego o ljubavnim problemima. Išla sam sa njima da pratimo te njihove frajere, da vidimo da li ih oni varaju, a ne da uopšte postavljamo to pitanje sebi. Tih godina, kada sam ja odrastala, bilo je potpuno prirodno da vam to budu prijatelji. Inače sam kratkovida, ali sam zaista mislila da nešto nije u redu sa mojim očima kada sam pročitala o zabrani abortusa, prvo u Poljskoj, a onda u Americi. Čekajte, ja sam sa četiri godine maštala da idem na mesec. ’69. nisam otišla na plažu da bih gledala Nila Armstronga u nadi da će da me povede, makar u režiji Stenlija Kjubrika. I nadam se da ću otići na taj Mesec, ne medeni, nego pravi. U nekom trenutku kad bi ljudi trebalo o tome da razmišljaju, mi živimo u kasabi. Kad to kažem ne mislim samo na Beograd, nego na planetu, koja postaje kasaba u kojoj se to dovodi u pitanje“, naglasila je Duška Jovanić u novoj epizodi podcasta Snaga uma i dodala:

„Kroz istoriju je uvek bilo vraćanja. Imali smo humanizam i renesansu, pa te onda nešto tresne po glavi i vrati te nazad. Ja se isto toga bojim, ali se nadam da ćemo razgovarati o ovim stvarima i da ćemo uspeti da se prilagodimo i idemo napred“.

BONUS VIDEO: Dr Dejan Žujović: Situacijom gospodare oni koji nisu imali devojku na vreme

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)