Bane Trifunović: Kako u Srbiji ne izgubiti volju za životom?

Podeli:

Nova epizoda podcasta Snaga uma je pred vama! Gost Miljane Nešković je glumac i osnivač humanitarnog lista Lice ulice, Branislav Bane Trifunović! Svedoci smo variranja motivacije za promenama bilo kakve vrste u Srbiji. Bilo da je reč o borbi za čist vazduh, političkim promenama ili društveno odgovornim inicijativama i humanitarnim akcijama, osećaj poleta i vere u to da "ja mogu nešto da promenim", lako splasne nakon loših iskustava. Šta tad? Kako održati ljudskost? Kako stvoriti neku trajnu vrednost i održati se na površini čovečnosti u vremenu u kom se čovečnost tako brzo kažnjava? Ovo je početna tema razgovora sa glumcem koji je, kao i većina nas, iskusio ove osećaje na svojoj koži.

„Godinama se trudim da što kroz privatne stvari, posao, pozorište, filmove, da se bavim stvarima koje kao mogu nešto da promene. To je osećaj da si nešto dužan ovoj zemlji u kojoj živiš, nešto treba da probaš, uradiš, imaš iole mogućnosti i moraš da to izvedeš, Milion puta se razočaraš, padneš, upadneš u neku depresiju, pomisliš kako je sve nemoguće i glupo i besmisleno… Onda se vratiš. To je rolerkoster koji traje godinama. Pored svih tih milion razočarenja koje sam imao, i milion situacija posle kojih sam postajao apatičan i govorio sebi – Nećeš ga majci nikada više, opet te nešto probudi. Pa kažeš – Ne može majci ovako više“, rekao je Bane i istakao je ipak radost koja dođe kao nagrada za dobro obavljen posao koji je plemenit ništa ne može da zameni.

Bane je istakao da se teško ujedinjujemo oko logičnih stvari što je dosta poražavajauće: „Mi se vrlo teško ujedinimo oko bilo koje logične stvari. To je prokleti karakter ovog naroda. Nama je dosta teško da se sklopimo i da kažemo – evo sada treba da se borimo za čist vazduh. Udišemo ne znam šta. Umesto da je na ulici svaki dan po 300.000 ljudi koji će da se pobuni, to se i dalje ne dešava u toj meri. A to je osnovna stvar. I oko toga su ljudima uneli bezbroj nedoumica. Ko to radi? Zašto radi? Da li je to politika? Jeste, politika je. Ali nije strančarenje. Čuo sam da moje kolege govore kako protesti oko Rio Tinta nisu politički protest. Jesu. Političari odlučuju o tome i tvoja borba za ovu zemlju je politička. To ne znači da ti pokušavaš tu nešto da ućariš ili da sutra budeš poslanik, ali borba jeste politička“, rekao je Bane.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar