Podeli:
malveri
Foto: Promo

Anonimna statistika, koja je rezultat besplatnih zahteva upućenih portalu Kaspersky Threat Intelligence Portal, otkrila je da gotovo tri četvrtine (72%) analiziranih malicioznih fajlova spadaju u tri kategorije: Trojanci, Bekdorovi, i Droperi. Statistika takođe pokazuje da se tipovi malvera koje istraživači najčešće istražuju ne poklapaju sa onima koji su najrasprostranjeniji.

Detektovanje maliciozne aktivnosti samo predstavlja početnu tačku istraživanja napada. Kako bi razvili odgovor i mere sanacije, bezbednosni analitičari moraju da identifikuju metu napada, izvor malicioznog objekta, njegovu popularnost, itd. Kaspersky Threat Intelligence portal pomaže analitičarima da brže razumeju i otkriju pozadinu napada. Stručnjaci kompanije Kaspersky ispitali su zahteve1 upućene Kaspersky Threat Intelligence portalu kako bi otkrili sa kojim pretnjama se maliciozni objekti koje je portal prethodno obradio najčešće dovode u vezu.

Pročitajte još:

U većini slučajeva, ispostavilo se da su dostavljeni hashevi ili sumnjivi otpremljeni fajlovi Trojanci (25% od ukupnog broja zahteva), Bekdorovi (24%) – malver koji napadaču omogućuje daljinsku kontrolu nad računarom – i Trojanci-Droperi (23%) koji instaliraju druge maliciozne objekte. Statistika Kaspersky Security Network infrastrukture, koja se bavi obradom sajber-bezbednosnih podataka miliona dobrovoljnih učesnika širom sveta, takođe je pokazala da su Trojanci uglavnom najzastupljeniji tip malvera. Međutim, Bekdorovi i Trojanci-Droperi nisu toliko česti – sa samo 7% i 3% od ukupnog broja malicioznih fajlova koje su blokirali proizvodi kompanije Kaspersky za zaštitu krajnjih tačaka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar