Žvakanje žvake ne utiče samo na naš dah, već i na mnogo drugih stvari u našem organizmu.
U istoriji ljudi su žvakali sve od smole preko parafinskog voska do žvakaćih guma. Stručnjaci tvrde da žvakanje žvake nije samo navika kojom osvežavamo dah, piše sajt BrightSide.
Zubi
Žvakaće gume bez šećera ubijaju bakterije i štite zube od karijesa i upale desni lučenjem dodatne pljuvačke koja ispira kiseline i ostatke hrane. Osim toga, ojačava gleđ kalcijumom i fosfatom.
Ipak, žvakaće gume sa šećerom imaju negativni uticaj na zdravlje zuba.
Pamćenje
Žvakanje žvake ubrzava puls i povećava cirkulaciju i nivo kiseonika u mozgu. Jedan od pozitivnih efekata je kognitivni podsticaj koji doživljavamo. Naime, žvakanje poboljšava budnost, procesuiranje misli, donošenje odluka. Ipak, efekat nije dugotrajan, već deluje ako žvaćete pre ili tokom izazovnih zadataka.
Kilaža
Žvake nekad mogu da suzbiju apetit. Posle žvakanja ujutro, uglavnom nismo toliko gladni. Budući da su slatke i imaju malo kalorija, mogu vam pomoći da smanjite unos nezdravih grickalica. Takođe povećavaju potrošnju energije i ubrzavaju metabolizam.
Ipak, žvakanje i lučenje pljuvačke mogu da zavaraju vaš mozak da pomislite kako ste zaista gladni. Žvake sa ukusom mentola mogu da vas nateraju da posegnete za brzom hranom, a ne voćem jer nakon žvakanja imaju grozan okus. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji češće žvaču žvakaće gume jedu manje obroka dnevno, ali se onda pretrpaju kalorijama.
Vilica
Često žvakanje može da utiče na vilične zglobove i mišiće. Svaki pokret vilice tada je propraćen bolom koji se ponekad širi na vrat i ramena. Rizik je veći ako žvaćete u stresnim situacijama jer ljudi imaju tendenciju nesvesno da stiskaju zube kad su nervozni.
Probava
Dodatno lučenje pljuvačke pomaže protiv jutarnjih mučnina i bolesti kretanja. Neki tvrde da žvaka deluje bolje od lekova, smanjujući poriv za povraćanjem, neprijatnost u stomaku i mučninu, a dosta je dostupnija i jeftinija.
Ipak, ako imate osetljiv želudac ili probleme s probavom, izbegavajte žvakanje žvake. Kada žvaćete, gutate malu količinu vazduha i punite želudac gasovima koji mogu da uzrokuju naduvenost. Šećerni alkoholi koji se koriste kao zaslađivači deluju laksativno, uzrokujući grčeve, bolove u stomaku i proliv.
Gorušica
Ako posle jela uzmete žvakaću gumu, smanjićete nivo kiseline u jednjaku. Protok pljuvačke razređuje i neutrališe kiselinu posle teške hrane, što može da pomogne u sprečavanju gorušice.
Mozak
Žvakanje žvake ima antistresna svojstva jer smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Suzbija anksioznost i umor i podiže raspoloženje tokom dana.
Ipak, pripazite na druge nuspojave. Naime, stalni pritisak na vilicu povećava učestalost migrena i glavobolja. U najgorem slučaju mogu uzrokovati hronične glavobolje. Dakle, ako već imate predispoziciju za migrene, bolje je izbegavati žvakaće gume.
Uši
Upale uva javljaju se kada se bakterije nakupe u kanalima koji povezuju nos i uši. Žvakaća guma koja sadrži prirodni zaslađivač ksilitol pomaže u sprečavanju skupljanja bakterija.