promena vremena pritisak
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs,Goran Srdanov/Nova.rs, Privatna arhiva

Kako se prilagoditi?

Taman kad smo pomislili da je zima tu jer je pola Srbije već zavejano, meteorolozi najavljuju pravi temperaturni šok. Sutra će u većini mesta temperatura biti i preko 20 stepeni, kao da je proleće. A onda opet šok jer, kako kaže RHMZ, u subotu uveče i tokom noći ka nedelјi sledi osetan pad temperature. U nedelјu će biti hladno, pa će se maksimalna temperatura u većini krajeva kretati od dva do sedam stepeni.

I kako preživeti taj vremenski rolerkoster? To za Nova.rs priča Ivan Đurić, lekar opšte medicine.

Za početak, doktor kaže da su kod ovakvih oscilacija temperature najopasniji padovi i skokovi krvnog pritiska.

„Sutra će verovatno kod mnogih biti padova pritiska zbog povećane spoljašnje temperature. Moguća je vrtoglavica i zato sutra ne žurite nigde, sve radite sporije. To otopljenje većini neće prijati, moguća je i mučnina, kao i pojačano znojenje i zato treba piti dosta vode. Jednostavno, vrlo je verovatno da ćemo se svi osećati loše jer se organizam već navikao na zimsko vreme“, kaže doktor.

On savetuje da sutra treba posebno da se primeni onaj princip slojevitog oblačenja da bi tele makar malo lakše podnelo ove promene.

Pročitajte još:

Ivan Đurić kaže i da na taj sutrašnji dan posebno treba da se paze stariji i oni koji piju lekove za pritisak baš zbog tog naglog pada pritiska. Svakako je u tom slučaju najbolje savetovati se sa svojim lekarom, ali naš sagovornik ima par korisnih saveta.

„U slučaju da pritisak naglo padne, treba mirovati, sesti, odnosno leći. Ako izmerite pritisak i vidite da je naglo pao, dobro je popiti malo soli razmućene u vodi. Takođe, ako pritisak naglo padne, treba leći na leđa i saviti noge u kolenima.“

U nedelju, s druge strane, kada bude hladno treba izbegavati slano.

„Od previše soli inače raste pritisak, a rizik je da će skočiti prvenstveno zbog te najavljene hladnoće, pa ne treba dodatno pogoršavati situaciju“, zaključuje Ivan Đurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar