Marvin Singh Foto:shutterstock; printscreen/Metagenics Institute

Dr Marvin Sing, gastroenterolog iz San Dijega u Kaliforniji, naglašava da kada je u pitanju održavanje zdravlja creva, ne postoje trenutna rešenja. Dugoročno pridržavanje zdravog načina života je ključno za creva, ali i za opšte zdravlje, a iako je poznato da je doručak ključni obrok - kod njega to nije slučaj, ali ima način da ga nadoknadi.

Biranje hrane bogate hranljivim materijama, redovno kretanje i meditacija su neke od aktivnosti koje su blagotvorne za zdravlje creva.

Ovo su mere koje gastroenterolog preduzima ujutru, popodne i uveče kako bih svaki dan održavao sopstveni mikrobiom creva zdravim.

Jutro

„Nakon buđenja, prvo što uradim je da popijem bar jednu čašu vode. Hidratacija je važna ne samo za varenje, već i funkcionisanje imuniteta i zdravlje mozga“, kaže dr Marvin Sing.

Nekim danima u vodu dodaje i malo limuna da stimuliše pokretljivost creva.

Foto:shutterstock

„Dok uživam u finoj toploj kafi, obično se ograničavam na jednu šoljicu. Kofein može dehidrirati, što poništava prethodni unos vode“, upozorava gastroenterolog.

Doručak nikada nije deo njegove jutarnje rutine – uglavnom zato što nije gladan kad se probudi.

Pročitajte još:

„Osim toga, povremeni post omogućava probavnom sistemu dovoljno vremena za odmor. Takođe se pokazalo da post uravnotežuje mikrobiom creva i pomaže u održavanju zdravih antiupalnih reakcija creva“, rekao je gastroenterolog.

Umesto da troši vreme na pripremu doručka, svako jutro posvećuje 20 minuta meditaciji i pravilnom disanju.

„Mikrobiom creva reaguje na smanjenje stresa, zbog povezanosti creva i mozga. Meditacija je odličan način da postavite svoje ciljeve i ton za ostatak dana“, savetuje lekar.

Popodne

„Pošto ne doručkujem, u ručak ubacim dosta hranljivih sastojaka putem jedne velike salate“, kaže dr Sing.

Iako salate bije loš glas da su dosadne i nezasitne, gastroeneterolog svoju napuni orašastim plodovima, semenkama i širokim spektrom povrća. Tako količinu povrća koje većina ljudi pokušava da pojede u jednom danu – četiri do pet – spakuje u samo jedan obrok.

„Kako mikrobi u vašem crevu počinju da vare vlakna iz ovog povrća, to pomaže u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina. Ove masne kiseline su ključne za antiinflamatorno delovanje u telu i opšte zdravlje“, objašnjava gastroeneterolog.

Važno je da salata svaki dan bude drugačija.

„Jednog dana osnova može biti kelj, a drugog dana dodajem kupus ili prokelj . Raznolikost u ishrani ne samo da povećava raznovrsnost crevnog mikrobioma, već promena pomaže i mentalno – niko ne želi da se oseća kao da je zaglavljen u kolotečini“, kaže gastroeneterolog.

Foto:shutterstock

Veče

„Ja nisam jutarnja osoba, pa vežbanje čuvam za veče. Važno je da ostanete fizički aktivni, a doba dana koje odaberete da vežbate ne menja koristi – ono što je važno je da budete dosledni“, kaže dr Sing.

Dokazano je da ljudi koji vežbaju obično imaju raznovrsniji mikrobiom creva.

„Posle vežbanja i pre kvalitetnog sna (takođe važnog za zdravlje creva), meditiram još 20 minuta. Otvaranje i zatvaranje dana ovom praksom je koristan ritual upravljanja stresom“, ukazuje lekar.

Foto:shutterstock

Kao što je pomenuto na početku, nema brzog rešenja za zdrava creva. Neki suplementi, kao što su probiotici, mogu pomoći – ali oni rade samo kada se uzimaju u kombinaciji sa zdravim načinom života.

„Smanjenje stresa, ishrana bogata hranljivim materijama i vlaknima, kretanje i kvalitetan san su korisni alati za otpornija creva“, zaključuje gastroenterlog.

***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare