Znamo svi da pušenje ubija, da je u duvanskom dimu i cigaretama mnogo otrovnih materija koje udisanjem dospevaju u naš organizam i napadaju ga. Sve je manje mesta na kojima je moguće pušiti standardne cigarete, ali sve je više ljudi koji puše tzv. USB cigarete – električne cigarete, vejp i udišu paru sa raznim aromama, sa nikotinom ili bez njega. Mnogi su se tako, kažu, skinuli sa cigareta.

Zato se sada predlaže zabrana prodaje elektronskih cigareta maloletnicima. Javna rasprava o Nacrtu zakona o duvanu trajaće do 28. septembra, a njegovo usvajanje očekuje se do kraja godine. Ukoliko ovaj nacrt bude usvojen, prodaja elektronskih cigareta za jednokratnu upotrebu, tečnost za njihovo punjenje, kao i nikotinske vrećice maloletnicima će biti izričito zabranjeni.

A ti koraci su neophodni, jer prema upozorenjima lekara – pušenje je direktno povezano sa nastankom raka pluća od kojeg u našoj zemlji svakodnevno umire 13 osoba. Ta statistika Srbiju stavlja među vodeće zemlje u Evropi, a ono što dodatno zabrinjava jeste da broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji raste.

Prema podacima „Batuta”, svaka treća osoba puši, dok je svaki deseti učenik aktivan pušač. Isto istraživanje pokazalo je i da deca danas počinju da puše već u osnovnoj školi, u uzrastu između 11 i 15 godina.

A kako sve počinje? Elektronskim cigaretama koje su mladima interesantne zbog različitih ukusa i aroma. Neretko srećemo decu kako „vejpuju“ u gradskom prevozu.

Cigarete je bar jednom probalo oko 15 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednjih škola u Srbiji, 12,8 odsto probalo je nargile, a 19,7 elektronske cigarete, pokazalo je istraživanje koje je Institut za јаvnо zdravlje Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ sproveo 2022. gоdinе.

Kako zvanično ne spadaju u duvanske proizvode, u Srbiji vejpove, pafove i nikotinske vrećice bez većih poteškoća mogu da kupe i maloletnici. To je potvrdilo i prošlogodišnje istraživanje udruženja „Roditelj”, kada je više od 83 odsto ispitane dece kazalo da su im elektronske cigarete lako dostupne, odnosno da do njih dolaze u lokalnim marketima i kioscima, a da ih prodavci ne pitaju za godine, piše politika.rs.

Cigarete, pušenje
Foto: Shutterstock

Šta je to e-cigareta i kako utiče na dečja pluća?

E-cigareta je uređaj koji je po izgledu sličan pravoj cigareti, a proizvodi paru koja izgleda poput duvanskog dima, a pošto ne podležu Zakonu o zabrani pušenja na javnim mestima mogu se koristiti i tamo gde je zabranjeno koristiti obične cigarete – u kafićima, restoranima, teretani, na poslu, u gradskom prevozu.

Kako bi u potpunosti izgledale kao obična cigareta, neke na kraju imaju ugrađenu LED diodu koja se pali svakim povlačenjem dima imitirajući žar cigarete. Mogu da sadrže i arome po želji pušača.

Električne cigarete možete da ih konzumirate gde god želite, pa e-cigarete može da puši i na poslu, u nekim kafićima i restoranima.

Da bismo zaista otkrili šta su vejpovi i koliko će nova zabrana pomoći da se smanji broj dece koja vejpuju, pozvali smo čuvenog pulmologa Dejana Žujovića i pitali ga najpre da li je e-cigareta štetna koliko i obična, te kako vejpovi i sve popularnije e-cigarete utiču na pluća jednog deteta.

„E-cigarete nisu štetne kao obične cigarete, ali jesu štetne jer sadrže hemijske supstance. Elektronske cigarete ne treba da puše deca niti mladi ljudi. Pluća se razvijaju kod dece sve do 23. godine. Deca koja udišu isparenja s vodenim rastvorom nikotina ili bez njega mogu da razviju razne bolesti pluća, od bronhitisa, preko sinuzitisa, a može i da se zaustavi razvoj pluća. Udisanjem pare iz e-cigarete udiše se propilen, smesa glicerola sa određenim aromama koje mogu da sadrže ili pak da ne sadrže nikotin“, kaže nam dr Dejan Žujović.

Ipak, smatra da se svest o štetnosti postiže na pogrešan način.

„Najpre treba zabraniti reklamiranje duvanskih proizvoda. Skinuti bilborde i svetleće reklame i reklame sa kasa. Nažalost, kod nas se ne poštuje zakon o prodaji cigareta koji inače postoji, a koji kaže da mladi ne smeju da kupuju duvan. Činjenica je da na Upravi za duvan Ministrastva finansija imate izveštaj sa Samita o elektronskim cigaretama u Londonu govori da će kod nas deca još dugo da kupuju elektronske cigare.“

Dr Žujović takođe smatra da je pogrešno stavljati znak jednakosti između vejpa s nikotinom i vejpa koji ima samo aromu, jer ovi drugi ne mogu razviti nikotinsku zavisnost, pa nisu loša zamena ljudima kada odluče da batale cigarete.

Foto: Profimedia.rs

Polako ih proteruju

Elektronske cigarete su štetne kao i svi drugi duvanski proizvodi, uprkos tome što ih duvanska industrija reklamira kao manje štetne ili kao sredstvo za odvikavanje od pušenja, nalazi su Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Krajem juna San Francisko postao je prvi grad u Sjedinjenim Državama u kom je prodaja elektronskih cigareta zabranjena. Istovremeno, Srbija još nema ni regulativu koja reguliše upotrebu na javnim mestima. Ne postoji ni kontrola ulaska ovih cigareta u Srbiju. Dok Srbija čini tek prvi potez za prvi korak u zaštiti zdravlja maloletnika od štetnih posledica koje ostavljaju elektronske cigarete, Francuska će ih uskoro potpuno zabraniti.

Prema najavi ministarke zdravlja Danice Grujičić, u Srbiji bi do 2024. trebalo da stupi na snagu potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorijama. Ta tema podigla prašinu, a istraživanje NALED-a i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokazalo je da 75 odsto građana podržava ovu zabranu.

Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

I zaista, uopšte nije prijatna slika kada sedite u gradskom prevozu, a do vas sedi mlađi tinejdžer koji udiše „neku aromu“. Dođe vam da ga pitate: „Mali, koliko ti je godina i da li tvoji mama i tata znaju da pušiš?“

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare