Podeli
Adrian Hill
Adrian Hil; Foto: Steve Parsons / AFP / Profimedia

Medicinski radnici i visokorizični pacijenti verovatno će primiti vakcinu protiv kovida 19 do kraja godine, izjavio je Adrijan Hil, direktor oksfordskog instituta "Jenner", koji u razvoju vakcine sarađuje s proizvođačem lekova, kompanijom AstraZeneca Plc.

Profesor Hil je potvrdio da će hitno odobrenje vakcine omogućiti da je najugroženije grupe dobiju dok je još uvek u poslednjoj fazi ispitivanja, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji.

Nakon toga uslediće finalno odobrenje za masovnu upotrebu, što znači da bi ostatak populacije mogao da počne da dobija vakcinu od početka 2021. godine.

Adrijan Hil koji predvodi naučni tim za razvoj vakcine, priznao je da je u toku trka s vremenom, ali insistira da je zaista moguće da vakcinisanje počne pre Božića.

Pročitajte još:

U toku je proizvodnja milijardi doza vakcine u deset fabrika širom sveta u pogonima britanske kompanije AstraZeneca.

“Bio bih jako iznenađen ako se pandemija ne bi stišala do kraja proleća, bar u Britaniji… Doći ćemo do faze kada ćemo postići imunitet krda putem vakcinisanja”, izjavio je optimistično profesor Hil.

Treća faza testiranja ove vakcine je inače bila pauzirana nakon što je prijavljen “ozbiljan neželjeni događaj” kod učesnika testiranja u Velikoj Britaniji. Pod “ozbiljnim neželjenim događajem” podrazumeva se reakcija na vakcinu koja je prouzrokovala hospitalizaciju, životno ugrožavajuće posledice ili smrt, preneli su britanski mediji. Ipak, rezultati nad učesnicima kojima su primili vakcinu u odnosu na dobrovoljce koji su primili placebo će tek biti otkriveni. Sve do tada, niko od učesnika, pa čak niti članovi naučnog tima neće znati ko je primio vakcinu, a ko placebo.

Zato se ne može znati da li je učesnik s “ozbiljnim neželjenim događajem” dobio placebo ili vakcinu.

Oko 10.000 dobrovoljaca uključeno je u ispitivanja vakcine u Velikoj Britaniji koje sprovodi institut “Jenner”. Uključeni su i dobrovoljci iz Brazila i Južnoafričke Republike. Ispitivanja sprovode i partneri Instituta u Indiji i Sjedinjenim Državama.

Naučni tim planira da traži hitno odobrenje za ugrožene pacijente na osnovu privremenih rezultata dok se još sprovode ispitivanja.

Privremena dozvola biće samo za hitnu upotrebu, a ne za odobrenje za masovnu upotrebu, istakao je Hil.

“Regulatori žele da imaju više podataka o sigurnosti i možda delotvornosti vakcine pre nego što daju dozvolu za masovnu upotrebu vakcine. Prioriteti u ovoj zemlji su prilično jasni. Vakcinisaćemo rizične osobe pre nego što vakcinišemo mlade, sposobne i zdrave osobe koje su pod manjim rizikom. Mislim da će to uraditi većina zemalja. Dakle, za ovu godinu tražimo odobrenje za hitnu upotrebu vakcine, za najugroženije, a zatim početkom sledeće godine za sve ostale”, rekao je Hil.

Medicinari i drugi radnici na udaru takođe bi mogli da dobiju vakcinu prema privremenoj dozvoli.

Profesor Hil sugeriše da bi podaci dobijeni na malom uzorku od tek 20 slučajeva mogli da ponude statistički značajne dokaze da je vakcina delotvorna, ali da to možda neće biti dovoljno za odobrenje u svim zemljama.

Američka agencija za hranu i lekove, na primer, insistira na testiranju na 150 zaraženih pacijenata pre nego što prihvati rezultate ispitivanja.

Pročitajte još:

The Sun piše da je osoblju londonskih bolnica rečeno da bude spremno za primanje prve serije vakcine Oksforda i AstraZeneca Plc i to ” u nedelji koja počinje 2. novembra”.

Veruje se da će ova vakcina biti prekretnica u borbi protiv koronavirusa, koji je do sada u svetu ubio više od 1,15 miliona ljudi, devastirao globalnu ekonomiju i zaustavio normalan život stanovnika u celom svetu.

Oksfordska vakcina pokreće odgovor imuniteta, rezultira stvaranjem antitela i T-ćelija koje se uspešno bore protiv koronavirusa među starijim ljudima, piše Financial Times, pozivajući se na informacije dobijene od dve osobe upoznate s rezultatima. Oni ističu i da pozitivna testiranja sposobnosti podsticanja imunoodgovora, ne garantuju da će se vakcina na kraju pokazati kao siugurna i delotvorna kod starijih ljudi.

Oksford i AstraZeneca još nisu reagovali na Reutersov zahtev da komentarišu rezultate.

Očekuje se da će detalji ispitivanja biti uskoro objavljeni u nekom stručnom medicinskom časopisu.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar