Redovna konzumacija voća i povrća naučno je povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ako ga ne jedete prečesto, vreme je da počnete, posebno ono koje kardiolozi preporučuju.
„Povrće je važan deo ishrane zdrave za srce. Razlog je to što obiluje raznim vitaminima, uključujući B1, B2, niacin i folat, esencijalnim elementima poput kalcijuma i kalijuma te fitohemikalijama, koje su bioaktivni spojevi biljnog porekla,“ kaže kardiološkinja Džoj Gelbman.
B vitamini pomažu u održavanju krvnog pritiska na zdravom nivou, dok niacin pomaže u snižavanju LDL holesterola. Folat je povezan sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Kalcijum igra ulogu u održavanju otkucaja srca, a kalijum blagotvorno deluje na srce smanjujući napetost u ćelijama krvnih sudova, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Fitohemikalije u povrću posebno su važne za zdravlje srca. Naučna istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa koji uzrokuje upalu u telu i može negativno uticati na srce.
Uz sve ove dobrobiti, povrće je takođe bogato vlaknima. Ishrana bogata vlaknima podržava zdravlje srca sprečavajući porast holesterola i krvnog pritiska.
Iako je sve povrće dobro, dr Gelbman posebno voli lisnato, zeleno povrće.
„Volim kelj, spanać i kineski kupus. Lisnato povrće posebno je dobro za zdravlje srca jer je bogato nitratima koji se pretvaraju u dušikov oksid, koji može da opusti krvne sudove“, kaže ona, a prenosi Index.hr.
Kardiolog dr Dipak Vivek preferira spanać. Podupire zdravlje kardiovaskularnog sistema na mnogo načina, uključujući poboljšanje osetljivosti na insulin i smanjenje oksidativnog stresa.
„Može pomoći i u snižavanju krvnog pritiska jer je bogat izvor vlakana, vitamina A, vitamina C, vitamina K, gvožđa, kalijuma i folata“, pojasnio je lekar.
Spanać je izbor broj jedan i za mnoge druge kardiologe. Dr Sushant Khaire objašnjava da je gvožđe u spanaću važno za proizvodnju crvenih krvnih ćelija.
„Spanać takođe ima vitamin E, antioksidans koji štiti telo od slobodnih radikala koji mogu igrati ulogu u izazivanju bolesti srca, raka i drugih bolesti“, naveo je za Parade.
Dok je činjenica da je lisnato povrće zbog svog nutricionističkog profila zdravo za srce, još jedna prednost je njegova svestranost. Možete ga integrisati u gotovo svaki obrok. Neki ga dodaju omletima, jedu kao salatu ili uz testeninu. Šta god odabrali, imajte na umu da će konzumacija više zelenog povrća koristiti celom telu, posebno srcu.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare