Američki naučnici su ustanovili da najmanje 50 odsto zaraza koronavirusom prenose ljudi bez simptoma bolesti, objavio je stručni časopis "Journal of the American Medical Association".
Zamenik direktora odeljenja za infektivne bolesti u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i rukovodlac istraživanja Džej Batler je rekao da rezultati njihove studije idu u prilog važnosti nošenja maski i održavanja propisane fizičke distance, javio je Business Insider.
Naučnici su za potrebe studije svrstali potencijalne prenosioce koronavirusa u tri grupe: simptomatske, presimptomatske (oni koji još nemaju simptoma, ali će ih razviti) i asimptomatske.
Zatim su napravili model o tome koliko će koja grupa širiti koronavirus na osnovu dana kad su ljudi najzarazniji. Kao baznu vrednost odredili su peti dan od izloženosti koronavirusu jer je utvrđeno da je to prosek trajanja inkubacije i vreme u kojem većina ljudi razvije simptome, prenosi N1.
U model su prvobitno ugrađene pretpostavke po kojima je 30 odsto zaraženih asimptomatsko i po kojima je njihova količina zaraznosti nešto manja (75 odsto) u poređenju s onima koji pokazuju simptome ili će ih tek razviti.
Na tim pretpostavkama rezultati su pokazali da su samo asimptomatski ljudi odgovorni za 24 odsto zaraza.
Ali naučnici su uz to napravili scenarije prema kojima je vrhunac zaraznosti treći, četvrti, šesti i sedmi dan, u kojima su podizali i spuštali procenat asimptomatskih osoba, kao i njihovu stopu zaraznosti u odnosu na ostale grupe.
U većini tih scenarija pokazalo se da osobe bez simptoma (asimptomatske i presimptomatske) prenose najmanje 50 odsto novih zaraza.
Čak i u najkonzervativnijoj proceni, u kojoj je vrhunac zaraze sedmi dan nakon izloženosti virusu, a asimptomatski pacijenti prouzrokuju nula odsto zaraza, oni presimptomatski svejedno su prouzrokovali četvrtinu novih.
Batler i njegovi saradnici istovremeno upozoravaju na to da njihovi modeli verovatno podcenjuju stvaran procenat širenja u kojem učestvuju osobe bez simptoma, pošto su stope računali kao da se svi slobodno kreću kuda žele.
Ali u stvarnosti se na ulazu u mnoge restorane i ostale ustanove meri temperatura da bi se onemogućio ulazak osobama sa simptomima. Uz to su mnoge osobe sa simptomima odranije u samoizolaciji kod kuće, što znači da je manja verovatnoća da će širiti zarazu poput onih koji se osećaju zdravima.
BONUSVIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: