U jeku slučajeva trovanja gaziranim pićima u Hrvatskoj, u senci su ostali slučajevi hospitalizacije dve tinejdžerke u Nemačkoj i smrti 14-godišnjeg mladića u SAD nakon konzumacije popularnog tortilja čipsa.

Bilo je i prije slučajeva kada su djeca završavala u hitnoj pomoći zbog konzumiranja ekstremno ljute hrane, uglavnom jako začinjenog čipsa koji obiluje kapsaicinom. Radi se o materiji iz ljute papričica čija konzumacija može izazvati razne zdravstvene probleme, čak i vrlo ozbiljne, iako je inače poznata i naveliko proučavana zbog brojnih dobrobiti za zdravlje.

Kapsaicin je flavonoid prisutan u čili papričicama koji im daje karakterističan ljut ukus. I upravo je ta ljutina razlog zbog kojeg se čili papričice od davnina naveliko koriste kao začin u mnogim kulturama, a sve veća popularnost pikantnih i „nepodnošljivo“ ljutih jela učinila ih je redovitim sastojkom raznih pikantnih grickalica u kojima podjednako uživaju i odrasli i deca. Ljute papričice su stekle popularnost i zahvaljujući brojnim dobrobitima za zdravlje koje donosi kapsaicin. Poznata su i naučno dokazana njegova analgetička i protivupalna svojstva, zbog čega se primenjuje i topički i oralno za lečenje bolova povezanih s osteoartritisom, reumatoidnim artritisom i fibromialgijom. Analgetički učinak kapsaicina pruža olakšanje i kod bolova uzrokovanih migrenom ili klaster glavoboljom. Zna se da kapsaicin pomaže i u lečenju raznih kožnih bolesti i problema, uključujući suvu i perutavu kožu i psorijazu.

Foto:shutterstock

Brojne prednosti kapsaicina

Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje hrane koja obiluje kapsaicinom poboljšava nivo šećera u krvi i insulinske reakcije kod muškaraca i žena. Naime, konzumacijom takve hrane smanjuje se potreba organizma za lučenjem insulina te se nakon obroka snižava razina šećera u krvi.
Ima zaštitni učinak i na zdravlje srca jer pomaže u snižavanju visokog pritiska tako što utiče na materije u telu koje podstiču opuštanje krvnih sudova, čime se olakšava protok krvi. Ispitivanja na životinjama otkrila su i da kapsaicin povećava količinu soli koja se iz tela izlučuje mokraćom, pa i na taj način pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Ono što će mnoge privući je i njegov dokazani antikancerogeni efekat. Laboratorijska ispitivanja, kao i ispitivanja na životinjama, pokazala su da kapsaicin smanjuje širenje kancerogenih ćelija kod raznih vrsta tumora. Uz to, deluje i kao antioksidans koji neutrališe štetno delovanje slobodnih radikala koji mogu oštetiti zdrave ćelije i pretvoriti ih u kancerogene. Novija ispitivanja provedena na životinjama pokazala su da smanjuje neurodegeneraciju i gubitak pamćenja kod obolelih od Alchejmerove bolesti te da kod moždanog udara smanjuje zahvaćeno područje i poboljšava neurološki ishod.

Iako mnogi još uvek veruju da konzumiranje hrane bogate kapsaicinom može izazvati čir na želucu, istraživanja su potvrdila suprotno. Kapsaicin ne samo da ne izaziva nastanak čira, već ga čak i sprečava jer uništava Helicobacter pylori koji ga uzrokuje, a uz to stimulira lučenje želučanih sokova koji pridonose zdravlju želuca. Nije zgoreg dodati i da kapsaicin može pomoći u mršavljenju jer ubrzava metabolizam i sagorevanje masti te potiče proces termogeneze koji zahteva dodatnu potrošnju kalorija. A neke su studije pokazale i da smanjuje apetit, pa tako sprečava napade gladi i posledično prejedanje. Na kraju, konzumacija kapsaicina može vam popraviti i raspoloženje jer flavonoid stvara toplinu u telu, a samim time podstiče i lučenje endorfina, hormona koji doprinose osećaju prijatnosti i opuštenosti.

Kada uzrokuje probleme

Ali postoji i druga strana medalje, pa tako, uprkos brojnim i važnim dobrobitima za zdravlje, kapsaicin može uzrokovati i zdravstvene probleme, ponekad čak i ozbiljne. Ako se konzumira u većim količinama, kad su odrasli u pitanju, ili malim, kad je reč o deci, kapsaicin može izazvati mučninu, povraćanje, bol u stomaku, proliv praćen osećajem peckanja, iritaciju kože i sluznica, kao i probleme s disanjem.

„Ekstremno ljuta hrana s visokim udjelom kapsaicina može biti opasna po zdravlje, naročito kod osoba koje nisu navikle na nju, koje imaju gastrointestinalne probleme i bolesti, genetski su osetljivije na kapsaicin ili konzumiraju veliku količinu hrane koja sadrži taj flavonoid. Štaviše, kapsaicina unesete u organizam, bilo da jedete veliku količinu ljute hrane ili manju količinu ekstremno ljute hrane, to reakcija tela može biti intenzivnija“, objašnjava dr. Allan Capin iz Hitne službe u Klinici Cleveland.

„Takva hrana može izazvati unutrašnju nadraženost, upalu i bol. Vaše telo može doživeti kapsaicin kao otrov kojeg se treba rešiti, a kao posledica toga mogu se javiti bolovi u stomaku, mučnina i intenzivno povraćanje, proliv praćen osećajem peckanja, bol u grudima i glavobolje. Konzumacija ekstremno ljute hrane može uzrokovati čak i fizikalna oštećenja i toliko snažnu bol da vam može trebati hitna medicinska pomoć. Npr., želudačna kiselina usled intenzivnog povraćanja može spaliti jednjak i grlo“, upozorava Kapin, dodajući da većina ljudi nije navikla na taj stepen ljutine kakvu iskuse učesnici u izazovima poput popularnog „One Chip Challenge“, u kojem jedu ekstremno ljuti tortilja čips.

Protekle nedelje određene serije čipsa „Hot Chip Challenge“ povučene su iz prodaje u Nemačkoj, prema pisanju portala za potrošače Savezne kancelarije za zaštitu potrošača i sigurnost hrane u Nemačkoj, zbog ekstremno visokih količina kapsaicina i hospitalizacije dva tinejdžerke koje su učetsvovale u TikTok izazovu. Taj je čips povučen iz prodaje i u SAD, gde je 14-godišnjak preminuo od posledica opasnih po zdravlje nakon konzumacije.

Foto:Foto:shutterstock

Deca ne bi trebalo da jedu ljuto

Deca ne bi trebala jesti ekstremno ljute namirnice, a treba da ih izbegavaju i osobe s upalnom bolešću creva, celijakijom, oni koji već imaju čir na želucu, GERB, sindrom iritabilnog creva i osobe sa analnim fisurama ili šuljevima. Kod dece nuspojave mogu biti još izraženije, a samim time i opasnije. Neka deca možda bolje podnose kapsaicin iz čili papričica od drugih, ali opšte pravilo je da je probavni sistem osetljiviji što je dete mlađe. Stoga deca mlađa od dve godine uopšte ne bi trebalo da konzumiraju takvu hranu, a starijoj je treba uvoditi postupno, i to u vrlo malim količinama.

Mnogi lekari već godinama upozoravaju da konzumiranje ljute hrane kod dece može imati i ozbiljne posledice jer je i pre bilo slučajeva kad su završavala u hitnoj zbog toga. Osim blažih simptoma, kao što su osećaj peckanja ili trnaca u jeziku, usnicama i usnoj šupljini, može doći i do ozbiljnijih simptoma, poput intenzivnog bola u stomaku, mučnine, povraćanja i otežanog disanja.
Nažalost, kako kaže dr Peter Chai, profesor hitne medicine i medicinske toksikologije iz Brigham and Women‘s Hospital u Bostonu, ljuta hrana, uključujući i ljuti čips, u određenim okolnostima može biti i smrtonosna.

Nikako ne piti vodu!!!

Ako imate ozbiljne simptome nakon konzumiranja ljute hrane, odmah potražite pomoć lekara, a ako ste pojeli samo malu količinu previše ljutog i osećate neprijatnost u stomaku i peckanje u ustima, ne pokušavajte to ublažiti vodom. Voda neće smanjiti osećaj bola, već će ga samo proširiti. Dr Capin savetuje da posegnete za hlebom, limunadom ili mlekom. Kapsaicin je alkalni molekul pa kiselina (poput limunade, soka od naranče ili paradajza) može neutralisati njenu aktivnost. Protein kazein prisutan u mleku pomaže u razgradnji kapsaicina i ublažava njegovo delovanje, a ugleni hidrati poput hleba stvaraju prirodnu barijeru između kapsaicina i sluznice, apsorbuju deo progutane materije i tako ublažavaju eventualne nuspojave jedenja ljutog, piše gloria.hr.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar