Velika studija sprovedena u Velikoj Britaniji pružila je dodatne dokaze da ljudi koji konzumiraju više kalcijuma u ishrani – ekvivalentno čaši mleka dnevno – mogu smanjiti rizik od raka debelog creva.
Istraživači su analizirali ishranu više od pola miliona žena tokom u vremenskom periodu od 16 godina i otkrili da tamno lisnato povrće, hleb i mleka biljnog porekla koja sadrže kalcijum imaju zaštitni efekat. Takođe su potvrdili da prekomerna konzumacija alkohola i prerađenog mesa ima suprotan efekat, povećavajući rizik od ove bolesti, piše „BBC„.
Analiza dobijenih podataka iz istraživanja pokazala su da mlečni proizvodi „verovatno“ smanjuju rizik od kolorektalnog (debelog creva) raka. Istraživači sa Univerziteta Oksford i organizacije Cancer Research UK veruju da je razlog kalcijum, bilo da je dobijen iz mlečnih ili nemlečnih izvora. Dodavanje 300 mg kalcijuma dnevno u ishranu, što odgovara velikoj čaši mleka, smanjuje rizik za 17%.
Dr Keren Pajper, vodeći istraživač studije, izjavila je: „Ova studija naglašava potencijalnu zaštitnu ulogu mlečnih proizvoda, uglavnom zahvaljujući kalcijumu, u razvoju raka debelog creva.“
Kalcijum je važan mineral za jačanje kostiju i zdravlje zuba, ali sve je više dokaza da štiti i od nekih vrsta raka. Mleko, jogurt i sir su glavni izvori kalcijuma u ishrani. Takođe se nalazi u sojinim i pirinčanim napicima, belom hlebu, orasima, semenju, suvim smokvama, kelju i konzerviranim sardinama, kao i u mleku bez laktoze. Studija navodi da kalcijum može da štiti od raka debelog creva jer „vezuje kiseline i slobodne masne kiseline u debelom crevu, smanjujući njihov potencijalno kancerogeni efekat.“
Svake godine u Velikoj Britaniji se zabeleži oko 44.000 slučajeva raka debelog creva, što ga čini četvrtim najčešćim rakom. Iako je većina slučajeva među starijim osobama, stopa raka raste kod mlađih odraslih osoba ispod 50 godina, ali za to ne postoji jasan razlog. Stručnjaci veruju da loša ishrana i gojaznost mogu biti među faktorima.
Simptomi raka debelog creva uključuju:
Iako je ovo bila opservaciona studija, a ne kliničko ispitivanje, istraživači tvrde da je ovo „najveća studija o ishrani i raku debelog creva do sada“, što im daje poverenje u zaključke. Nalazi su takođe u skladu s prethodnim studijama.
Više od 12.000 žena u studiji razvilo je rak debelog creva, a istraženo je skoro 100 prehrambenih proizvoda i nutrijenata kako bi se procenile potencijalne veze.
Dr Lisa Vild iz organizacije Bowel Cancer UK ističe da se dijagnoza raka debelog creva postavlja „svakih 12 minuta“ i da se polovina svih slučajeva može sprečiti zdravijim načinom života.
Za one koji ne piju mleko, ona preporučuje kalcijum iz drugih izvora poput brokolija ili tofua, koji takođe mogu smanjiti rizik.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare