Prirodni antibiotici Foto: Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Antibiotici nam pomažu u lečenju bakterijskih infekcija, a među prirodnim namirnicama ima i onih koje deluje slično.

Šta su antibiotici

Antibiotici su lekovi koji se bore protiv neprijatnih infekcija izazvanih različitim vrstama bakterija. Oni to rade tako što ili ubijaju bakterije ili otežavaju bakterijama da rastu i razmnožavaju se.

Većina bakterija je bezopasna ili čak korisna za ljude jer, na primer, brinu o zdravlju naših creva, što je veoma važno za jak imunosistem, ali neke druge mogu izazvati razne vrste infekcija i upala u našem telu.

Osim medicinskih, postoje i brojni takozvani prirodni antibiotici.

Najmoćniji prirodni antibiotici u borbi protiv bakterija

Med: Osim što je veoma ukusan, med je među najboljim prirodnim lekovitim namirnicama i ljudi ga koriste hiljadama godina za ublažavanje zdravstvenih tegoba. Poznat je po svojim antiinflamatornim i antibiotskim svojstvima, i to pre svega zbog dva sastojka – vodonik peroksida i velike količine prirodnog šećera, koji inhibiraju rast i reprodukciju štetnih bakterija.

Prirodni antibiotici Foto: Simone Werner-Ney / Panthermedia / Profimedia

Med sa niskim pH oduzima vlagu bakterijama, zbog čega vremenom dehidriraju i umiru. Ljudi su ga takođe dugo koristili za lečenje i dezinfekciju površinskih rana.

Crni luk: Luk nam suzi oči i mnogima je neprijatnog ukusa, ali može biti odlično rešenje u borbi protiv štetnih bakterija. Najefikasniji je ako ga iseckate i ostavite da odstoji neko vreme kako biste povećali količinu fitonutrijenata koji se iz njega oslobađaju.

Pročitajte još:

Fitonutrijenti su hranljive materije koje se nalaze samo u biljkama i koje povrću, voću, začinima i bilju daju karakteristične boje. Imaju veoma jaka antibiotska svojstva i takođe deluju kao antioksidansi.

Luk može pomoći u smanjenju upale i bolova, ali je najefikasniji kada se jede sirov, piše N1info.rs.

Beli luk: Kao i crni luk, preporučuje se da se sitno isecka čen belog luka i da se ostavi da odstoji neko vreme kako bi se oslobodilo što više fitonutrijenata. Beli luk je dugo bio poznat kao jedan od najboljih prirodnih hranljivih sastojaka sa snažnim antibakterijskim i antimikrobnim dejstvom.

Može uspešno da se bori protiv mnogih sojeva bakterija i virusa, kao i protiv infekcija i upala poput prehlade, gripa i zubobolje.

Jabukovo sirće: Jabukovo sirće ima visokokvalitetna antibiotska svojstva zbog visokog sadržaja jabučne kiseline. Sprečava i ublažava probleme sa upalom grla i uspešno ubija bakterije koje izazivaju infekcije.

Cimet: Cimet se uklapa u mnoge ukusne recepte, dezerte i tople napitke, a ima i snažan antibiotski efekat u borbi protiv bakterija. Najbolje deluje u lečenju gljivičnih infekcija, koje su jedan od glavnih uzroka gastrointestinalnih infekcija.

Najefikasnije će biti ako skuvate koru cimeta u kipućoj vodi, a zatim je pijete ohlađenu nekoliko dana zaredom. Pored toga, cimet takođe pomaže u snižavanju prekomernog nivoa šećera u krvi na prirodan način

Ulje origana: Ulje origana je snažan antioksidans sa dobrim antiinflamatornim svojstvima, a istovremeno pozitivno utiče na jačanje vašeg imunološkog sistema. Zahvaljujući tome što ima dva sastojka – karvakrolu i timolu, može da se uspešno bori protiv štetnih bakterija i gljivica. Takođe protiv onih vrsta bakterija koje su postale otporne na antibiotike.

Ulje origana je takođe najbolje konzumirati tako što ćete staviti nekoliko kapi u vodu i piti smešu nekoliko dana zaredom. Možete ga nabaviti i u želatinskim kapsulama kao dodatak ishrani.

Karanfilić: Karanfilić je posebno efikasan u borbi protiv štetnih bakterija koje se akumuliraju u usnoj duplji. To je zbog sastojka koji se zove eugenol.

Ehinacea: Ehinacea, poznata i kao američka ili ljubičasta slama, često se koristi za lečenje različitih vrsta infekcija i površinskih rana. Ima dobru sposobnost da ubije bakterije koje izazivaju upalu grla, ali takođe uništava druge vrste bakterija i bori se protiv upale izazvane ovim bakterijama.

Ostale prirodne namirnice koje imaju antibiotska svojstva i mogu vam pomoći da ubijete štetne bakterije su ren, koren đumbira, vitamin C i hrana koja sadrži velike količine ovog vitamina, kao i ekstrakti eukaliptusa.

Naravno, pre svega, uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koji prepisani ili prirodni lek.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar