Med od maslačka zapravo nije proizvod pčela, već sirup koji se priprema od cvetova, vode i šećera. Konzistencija mu je ređa od većine vrsta pravog meda, ali po izgledu i boji podseća na njega. Ima i sličan ukus, a lako ga možete napraviti sami.
Maslačak je među onim lekovitim biljkama koje rastu svuda oko nas. Sirup od maslačka jedan je od najpoznatijih domaćih lekova, koji se od davnina koristi za pročišćavanje organizma od toksina, a proleće je pravo vreme da isprobate ovaj recept.
Preporučuje se da se sirup priprema u proleće s obzirom na to da su za ovaj narodni lek potrebni domaći sveži cvetovi maslačka, a konzumira zimi – u vreme čestih prehlada i virusnih infekcija. Cvet maslačka ima antioksidativna svojstva i, generalno, ova biljka može da pomogne u poboljšanju imunološkog sistema, piše Eklinika.
Domaći sirup od maslačka smatra se i prirodnim lekom protiv kašlja u slučaju prehlade, jer umiruje suv, intenzivan kašalj. Odličan je „čistač“ organizma od toksina, a posebno pluća od nikotina. Takođe, maslačak ima lekovito dejstvo na jetru, pomaže u regeneraciji, čisti je i opskrbljuje potrebnim vitaminima i mineralima, a med se može koristiti i kao zaslađivač, poboljšava varenje i ubrzava metabolizam.
Sirup od cveta maslačka pravi se u proleće, od svežih cvetova biljke, koji se beru na suncu, kada su cvetovi najviše otvoreni. Berite cvetove maslačka zajedno sa stabljikom, a potrebna količina za med od maslačka je oko dve stotine.
Kada dođete kući, odvojite cvetove i operite ih hladnom vodom. Na taj način uklonićete sve insekte, prljavštinu i nečistoće koje mogu uticati na kvalitet konačnog proizvoda. Možete ostaviti zelene delove, ali to bi moglo da utiče na ukus i učini sirup gorkim.
Kad pripremite maslačak, recept za med (sirup) je veoma jednostavan.
200-300 cvetova maslačka, sveže ubranih
2 limuna
2 l vode
2 kg šećera
Stavite cvetove u šerpu i prelijte sa 2 litra vode (najbolje destilovane). Posudu stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri. Kada primetite ključanje, ostavite još 20 minuta na ringli a možete ih držati polupoklopljene. Posle toga, sklonite šerpu i procedite tečnost kroz sito ili cediljku u drugu posudu.
U taj lonac potom sipajte 2 kg šećera i stavite na ringlu koja je podešena na srednju jačinu. Konstantno mešajte smesu do momenta kada primetite kako se količina prepolovila i da je masa gusta. Tada ubacite dva limuna koje ste prethodno oprali i isekli na kriške. Obavezno ih dodajte zajedno sa korama, jer su one prepune vitamina C.
Nastavite mešati varjačom sve dok smesa ne postigne gustinu meda. Posle toga, posudu sklonite sa vatre, a med od maslačka dok je još vruć prespite u čiste staklene tegle. Dobro ih zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto.
Ukoliko niste ljubitelj zaslađivača, nemojte odustajati od pravljenja ovog lekovitog proizvoda. Naime, može se napraviti i med od maslačka bez šećera. Recept modifikujte tako što ćete umesto njega ubaciti livadski med u istoj količini od 2 kilograma. Ukus možete poboljšati i ako uz limun isečete i jednu celu pomorandžu, piše Stil Kurir.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare