Odlaganje ostatka hleba u plastičnu kesu ili najlonsku kesu možda izgleda kao praktičan način da ga održite svežim. Međutim, to nije najbolji način za očuvanje kvaliteta.
Naime, plastične kese zadržavaju vlagu što dovodi do toga da se hleb postane vlažniji i izgubi teksturu. Čuvate heb na način koji mu omogućava da ostane suv i zadrži svoju teksturu.
Takođe, čuvanje hleba u plastičnoj kesi može pomoći da se brže pokvari zbog nedostatka cirkulacije zraka. Bakterije i buđ bujaju u vlažnom okruženju u kom nema cirkulacije vazduha, a plastična keša savršeno je tlo za razmnožavanje ovih neželjenih organizama. Pored toga, oni mogu uticati na ukus hleba. Pekarski proizvodi mogu apsorbovati ukus i miris plastike.
Postoji nekoliko načina za čuvanje hleba kako bi ostao svež i zadržao svoju teksturu i ukus.
Hleb možete da odložite u papirnu kesu ili kutiju za hleb jer na ovaj način ste obezbedili bolju cirkulaciju zraka. Na ovaj način neće biti vlažan i ostaje duže svež.
Prirodni materijali poput pamuka ili lana takođe omogućuju dobru cirkulaciju zraka i pomažu sprečiti da hleb postane buđav. Ako imate veće količine hleba i peciva, koje ne planirate uskoro da iskoristie, možete ih zamrznuti.
Jednostavno zamotajte peciva u aluminijsku foliju ili plastičnu foliju, a zatim ga stavite u plastičnu kesu koja se može zatvoriti ili koristite hermetički zatvorenu posudu. Kada ih želite iskoristiti za jelo, odmrznite ga na sobnoj temperaturi ili u rerni.
Ako hleb planirate da pojedete u roku od nekoliko dana, možete ga čuvati na sobnoj temperaturi, na pultu ili u kutiji. Samo pazite da ga držite dalje od izvora topline i vlage.