ječmeno brašno
Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Ova žitarica sadi se u proleće, a dozreva u leto. Prvo se stavlja da se suši pa se prži, a na kraju se melje kako bi se dobilo brašno.

Tsampa je osnovna tibetanska namirnica koja se smatra lekom za sve bolesti – snižava loš holesterol i krvni pritisak, stavlja se na bolni zub, jede se za bolju probavu… Tibetanci veruju da ne postoji problem koji ta namirnica ne može da reši, piše City Magazine.

Kad se pomene tsampa, obično se misli na brašno od prženog ječma. Od njega se mogu peći hleb, peciva i kolači, ali može se i dodavati raznim varivima – pa čak i napicima.

ječmeno brašno
Foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Još su naši stari znali koliko je ječam dobar za zdravlje, a u Tibetu se od ječmenog brašna i tečnosti zamesi glatka kuglica, koja se jede za doručak, ručak ili večeru.

Za hleb, peciva i kolače

Tsampa je veoma zasitna jer je bogata proteinima, ali sadrži i vredne vitamine i minerale.

Pročitajte još:

Upotreba tog brašna u Tibetu ne čudi ako je poznato da je ječam jedna od retkih žitarica koje uspevaju na visokim nadmorskim visinama.

Ječam se sadi u proleće, a dozreva u leto. Prvo se stavlja da se suši, pa se prži, a na kraju se melje kako bi se dobilo brašno.

Međutim, u Srbiji se ovo brašno danas retko koristi, što je prava šteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare