hemikalije kuhinja
Foto: Galyna Semenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema novoj studiji, sintetičke hemikalije, koje se obično nalaze na ambalaži hrane i pojedinom kuhinjskom priboru, mogu povećati rizik od raka za više od četiri puta.

Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije (USC) u Los Anđelesu otkrili su da hemikalije koje se obično nalaze na posuđu za koje se hrana ne lepi, uz druge proizvode široke potrošnje, mogu povećati rizik od dobijanja nevirusnog hepatocelularnog karcinoma, koji je jedan od najčešćih oblika raka jetre. U pitanju su takozvane zauvek hemikalije, koje se na proizvodima koriste od 1950-ih da bi oni odbijali vodu, fleke i toplotu. Ime su dobile jer se ne razlažu u potpunosti, već se akumuliraju u životnoj sredini, ljudima i životinjama.

Osobe za koje je potvrđeno da su bile najviše izložene ovim materijama imale su 4,5 puta veći rizik od razvoja raka.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozoravaju da su ove hemikalije svuda – od nelepljivog posuđa, vode iz slavine, preko morskih plodova, vodootporne odeće, do proizvoda za čišćenje, pa čak i šampona. Međutim, pravi rizik je bio nepoznat sve donedavno, kada je Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) smanjila prihvatljive nivoe ovih hemikalija za proizvode za domaćinstvo – za više od 99 odsto, prenosi Canadatoday.news.

Ova studija je deo sve većeg broja istraživanja koja pokazuju opasnosti dotičnih jedinjenja, koja su bila relativno nepoznata do pre samo nekoliko godina. Stručnjaci strahuju da su mnogi ljudi već bili izloženi njima do te mere da će se suočiti sa značajnim zdravstvenim problemima u budućnosti.

Pročitajte još:

Sada su istraživači otkrili da „zauvek hemikalije“ na mnogim popularnim proizvodima za domaćinstvo, kao što je posuđe, mogu povećati rizik od razvoja raka jetre. Hemikalije ometaju metabolizam jetre, dovodeći je u opasnost od razvoja nealkoholne bolesti masne jetre. Osobe sa ovom bolešću imaju povećan rizik od razvoja raka pluća, pokazalo je prethodno istraživanje.

„Ovo je prva studija na ljudima koja pokazuje da su PFAS hemikalije povezane sa ovom bolešću“, rekao je dr Džesi Gudrič, postdoktorski saradnik na USC koji jesrovodio studiju.

Nealkoholna masna bolest jetre

Nealkoholna masna bolest jetre je termin za probleme sa jetrom koji nisu povezani sa upotrebom alkohola. Pogađa oko 25 odsto Amerikanaca, a predviđa se da će se stope povećati na 30 odsto do 2030. Često je uzrokovana komplikacijama u vezi sa prekomernom težinom, gojaznošću ili dijabetesom. Ljudi sa povišenim holesterolom su takođe pod povećanim rizikom.

Ova bolest takođe značajno povećava rizik od razvoja raka jetre.

„Jednim delom, do sada je bilo malo studija na ljudima jer su istraživačima potrebni pravi uzorci“, rekla je dr Veronika Vendi Setiavan, profesorka nauka o populaciji i javnom zdravlju na USC.

„Zbog izloženosti spoljašnjim faktorima potrebni su vam uzorci mnogo pre dijagnoze jer je potrebno vreme da se rak razvije. Naučnici su sada otkrili da mnogi ljudi koji su na kraju razvili rak imaju više vrsta hemikalije u krvotoku. Više tih hemikalija takođe povećava rizik od razvoja raka. Njihova procena je pokazala da prvih 10 odsto ljudi koji su najviše izloženi hemikalijama imaju 4,5 puta veći rizik od razvoja raka. Hemikalije obično završe u jetri nakon što se na neki način unesu u telo – baš kao i mnoge druge štetne stvari koje telo na kraju upije. Ali ove hemikalije ostaju zauvek u jetri, čime se značajno menjaju njeni procesi. Tim USC je otkrio da ove hemikalije izgleda menjaju metabolizam glukoze, metabolizam žučne kiseline i metabolizam aminokiselina u jetri.“

Kao rezultat poremećaja više masti se nakuplja oko jetre, što osobu dovodi u povećan rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre, a potom i u povećan rizik od razvoja raka jetre.

Zato je EPA je preduzela korenite mere protiv ovih hemikalija u junu, kada je izdala preporuku o drastičnom smanjenju prihvatljivih nivoa „zauvek hemikalija“ u kućnim proizvodima.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Kako pesticidi utiču na zdravlje?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar