Vrste mesa koje treba izbegavati Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Mnogima je teško da zamisle obrok koji uopšte ne sadrži meso, ali je ipak bolje izbegavati određene vrste mesa i mesne prerađevine.

Poznato je da je meso bogato proteinima, neophodnim našem organizmu, pa je, na primer, piletina popularan izbor i među onima koji žele da smršaju. Neki lekari i nutricionisti preporučuju smanjenje unosa crvenog mesa i prerađene hrane.

Srpski gastroenterolog Vojislav Perišić odgovarao je na pitanja u emisiji na TV Prva.

Vojislav Perišić Foto: TV Prva / Screenshot

„Svakog dana za ručak treba da pojedete parče mesa ili soje“, rekao je on i dodao da je goveđe meso najčešće konzumirana hrana u Sjedinjenim Državama. Zašto? Veoma je crvene boje, što ukazuje na sadržaj gvožđa, a gde ima gvožđa ima i cinka“, dodao je on.

Pročitajte još

U komadu goveđeg mesa često se nalazi beličasta mast, koja je prema Perišiću zdrava i sadrži vitamin D. Kaže i da je goveđe meso pristupačno i mnogo bolje od svinjskog.

Koje meso treba da izbegavamo?

Iako je meso često neophodan izvor proteina za naš organizam, neke vrste mesa treba izbegavati zbog sadržaja masti, jer mogu izazvati nakupljanje lošeg (LDL) holesterola, što može dovesti do rizika od raznih kardiovaskularnih bolesti.

Prema njegovim rečima, iz ishrane bi bilo dobro izbaciti sledeće:

Odrezak

Klasični svinjski odrezak sadrži 11 grama zasićenih masti i jedan gram trans masti. Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su gvožđe i proteini, prekomerna konzumacija, posebno masnijih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima.

Neki lekari veruju da masniji komadi mesa mogu izazvati upale u telu i debljanje ako se konzumiraju u velikim količinama. Takođe su bogati zasićenim mastima, što može povećati nivo lošeg holesterola (LDL) i doprineti srčanim oboljenjima.

Jagnjetina

uskršnji ručak
Jagnjetina. Foto: Branko Gligorić/Nova.rs

Jagnjetina je takođe crveno meso koje se preporučuje ne više od jednom nedeljno, posebno ako imate visok holesterol ili ste skloni kardiovaskularnim oboljenjima. Ako pripadate ovoj grupi, bilo bi dobro da ovo meso potpuno izbacite iz ishrane.

Svinjska rebra

Iako su veoma ukusne, sadrže dosta masti.

Kobasice

Mesne prerađevine su na skoro svakoj listi ‘nepoželjnih’ i nisu najpreporučljivije za naš organizam. Osim zasićenih masti, sušene kobasice sadrže i dosta natrijuma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare