Dr Radan Stojanović: Šta treba da znate o bezbednosti vakcina protiv kovida

Video 26. okt. 202120:02 > 21:08
Podeli:

Koliko su zapravo bezbedne kovid vakcine koje se daju u Srbiji, da li su "napravljene na brzinu" i zašto su puštene u upotrebu pre nego što je završena treća faza testiranja - za portal Nova.rs i naš serijal "Razbijamo zablude o vakcinaciji" objašnjava prof. dr Radan Stojanović, farmakolog.

Jedna od zabluda o vakcinaciji je da vakcine za koronavirus nisu dovoljno ispitane, te da bi mogle da donesu više štete nego koristi.

„Važno je da se zna da istraživanja nisu krenula od momenta kad smo saznali za koronavirus, već se svaka farmaceutska kuća, odnosno naučnoistraživačka laboratorija, već bavila proučavanjem određenih platformi i koristili su ta iskustva ovaj put“, ističe dr Radan Stojanović, farmakolog.

Pojašnjava razliku između tri grupe kovid vakcina koje su dostupne u Srbiji i otkriva koje važne protokole su morale da prođu da bi se našle u upotrebi, a posebno se osvrće na moguća neželjena dejstva i dosadašnje rezultate.

„Vakcine kao i svi lekovi imaju neželjena dejstva. Mi zasad znamo o kratkoročnim neželjenim dejstvima, devet meseci unazad, i možemo reći da korist daleko prevazilazi rizik od neželjenih dejstava“, kaže Stojanović.

U Srbiji je trenutno u toku davanje treće, buster doze, a prema preporuci RFZO treća, buster doza vakcine treba da bude od istog proizvođača kao i prve dve koje ste primili.

BONUS VIDEO: Dr Jovanović: Ne, nijedna vakcina ne izaziva neplodnost – upravo suprotno

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar