Listovi bosiljka pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti, jačaju ceo organizam i štite od bolesti.
„Bosiljak sadrži hranjive materije i jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju hroničnih bolesti, uključujući rak, dijabetes, bolesti srca i artritis“, kaže registrovana dijetetičarka Džilian Kalbertson. „Povrh toga, bosiljak ima antibakterijska i protivupalna svojstva. A može čak poboljšati vaše mentalno zdravlje, u zavisnosti od vrste i oblika koji koristite.“
Bosiljak (Ocimum basilicum) je biljka koja se obično koristi u italijanskoj i jugoistočnoj azijskoj kuhinji, kao što je tajlandska i vijetnamska hrana. Dolazi u mnogo varijanti s različitim ukusima, bojama i oblicima listova.
Slatki bosiljak je najpopularnija sorta. Ima okrugle, zakrivljene, travazelene listove kao zaštitni znak bosiljka i odlična je osnova za pesto.
Đenoveze bosiljak je „italijanski rođak“ slatkog bosiljka. Takođe odličan u pestu i drugim italijanskim jelima, ima veće, tamnije zelene listove i jači ukus.
Tajlandski slatki bosiljak ima ravnije i šiljastije listove od slatkog bosiljka. Njegovo lišće ima poseban ukus crnog sladića koji dobro podnosi visoke temperature kuvanja, za razliku od slatkog bosiljka.
Postoji i ljubičasti bosiljak, koji ima upečatljive crvenkasto-ljubičaste listove, a ukus mu je jednako zanimljiv – poput lekovitog karanfilića.
Tulsi ili sveti bosiljak ljudi koriste za obrede u hinduizmu, a u ajurvedskoj medicini smatra se jednom od najvažnijih lekovitih biljaka. Gorči je od ostalih vrsta bosiljka kada se jede sirov.
To su neke vrste bosiljka na koje možete da naletite. Listove bosiljka možete kupiti sveže, smrznute ili osušene. Kada se koristi u medicinske svrhe, bosiljak možete kupiti i kao eterično ulje, ekstrakt i prah.
Bosiljak je takođe biljka koju lako možete i sami da uzgojite – sve što vam treba je posuda, zemlja i puno sunčeve svetlosti. I ne zaboravite da ga zalivate.
Bosiljak je izvrstan izvor vitamina K, posebno osušeni listovi bosiljka. Vitamin K pomaže u jačanju vaših kostiju, a takođe igra veliku ulogu u sposobnosti vaše krvi da se zgruša. Ali to je samo vrh ledenog brega, piše Jutarnji list.
Pregledom 24 istraživanja na ljudima utvrđeno je da svi prijavljeni rezultati idu u prilog zdravstvenim prednostima bosiljka. Kalbertson ukazuje na pet glavnih.
Listovi bosiljka puni su antioksidansa, prirodnih jedinjenja koji štite ćelije vašeg tela. Ćelije se oštećuju oksidativnim stresom kada imaju previše slobodnih radikala. „Vaše telo stvara slobodne radikale kao odgovor na stres i upalu. Slobodni radikali takođe dolaze iz izloženosti okoline, poput dima cigareta i UV zračenja“, objašnjava Kalbertson. „Ali antioksidansi deluju kao štit protiv slobodnih radikala – i zdravstvenih problema koje uzrokuju“.
Ako se ne kontroliša, oksidativni stres može dovesti do zdravstvenih stanja koja uključuju rak, kardiovaskularne bolesti, upalne bolesti, poput artritisa.
Nekoliko studija pokazalo je potencijal eteričnog ulja slatkog bosiljka da spreči određene vrste raka. U jednoj laboratorijskoj studiji slatki bosiljak sprečio je rast ljudskih ćelija raka debelog creva u epruvetama. U drugoj studiji naučnici su otkrili da svi ekstrakti listova šest različitih vrsta bosiljka imaju antikancerogena svojstva. Bosiljak je sprečio ćelije raka da rastu i dele se, na kraju ih uništivši.
„Sve je više dokaza da bi bosiljak mogao biti moćno sredstvo za prevenciju raka“, kaže Kalbertson. Ali istraživači moraju da sprovedu više studija na ljudima kako bi potvrdili ove obećavajuće rezultate i razumeli koliko bi ljudi trebalo da konzumiraju bosiljak.
U tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) vekovima su bosiljkom lečili kardiovaskularne bolesti – i to s dobrim razlogom. Istraživanja koja nisu sprovedena na ljudima pokazala su da može smanjiti visoki krvni pritisak i poboljšati nivo holesterola.
„Osim toga, sveti bosiljak sadrži eugenol, ulje koje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska opuštanjem krvnih sudova“, primećuje Kalbertson. Studije su testirale nekoliko oblika bosiljka, uključujući ekstrakte, lišće i prah lišća.
I laboratorijske i studije na ljudima pokazale su posebnu sposobnost bosiljka da upravlja šećerom u krvi. Na primer, naučnici su primetili da je ekstrakt bosiljka doprineo značajnom smanjenju nivoa šećera u krvi u laboratorijskim modelima dijabetesa. Druga studija koja nije sprovedena na ljudima pokazala je slične učinke s ekstraktom svetog bosiljka.
„Studije na ljudima su u ranoj fazi, ali su pokazale neke uzbudljive potencijalne dobrobiti za kontrolu šećera u krvi.“
Čaj od bosiljka koristi se za ublažavanje infekcija i upalnih procesa u telu. Sadrži kamfor, mineralne soli, biljna vlakna, eterična ulja… Bogat je vitaminima A, K, C i B6; a od minerala sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.
Čaj od bosiljka zaista ima mnoga lekovita svojstva, a najvažnija su:
Protiv bolova u mišićima
Prevencija bolesti probavnih organa
Kod problema s bubrezima, bešikom i urinarnim sistemom
Protiv nesanice i hroničnog umora, glavobolje
Protiv prehlade, gripa, bronhitisa, astme
Kod problema s kožnim bolestima
Sprečava razne infekcije
Čaj od bosiljka prikladan je za probleme s disanjem, kašljem i sekretom. Upala disajnih organa dovodi do kašlja, koji često zna biti uporan i neprijatan. Čaj od bosiljka može pročistiti bronhije i pomoći u izbacivanju sluzi koja iritira disajne puteve. Zato čaj od bosiljka smiruje kašalj i vremenom, uz redovnu upotrebu čaja, kašalj prestaje.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare