Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je da nagli prelazak sa posne na mrsnu hranu može da dovede do osećaja mučnine, nadutosti i bola u stomaku.
Za vreme posta u ishrani nisu zastupljene namirnice životinjskog porekla, a osnovu ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba, dok po završetku posta na prazničnoj trpezi čeka sve ono čega su se ljudi odricali tokom posta, ukazao je „Batut“ u saopštenju.
„Da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen. Važno je da se unose manje količine hrane raspoređene u tri do pet obroka u toku dana i treba voditi računa i o načinu pripreme hrane“, naveo je „Batut“, a prenosi N1info.rs.
Inače, uvođenje mesa u ishranu treba započeti piletinom, ćuretinom, uz obavezno zadržavanje ribe u jelovniku bar dva puta nedeljno.
Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, prvo treba uvesti mlad sir, jogurt, kiselo mleko, tj. mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti.
U periodu adaptacije na mrsnu hranu treba da nastavimo sa unosom voća, salata, kuvanog povrća, žitarica, orašastih plodova.
Kad je u pitanju prirpema hrana, kuvana, dinstana hrana spremljena sa manje ulja lakša je za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu, koja inače ne bi trebalo da nam bude izbor.
Veoma je važno voditi računa i o količini hrane koju unosimo, naročito u ovom periodu. Prazničnoj trpezi teško je odoleti, ali ukoliko jedemo umereno, naročito posle posta, možemo izbeći brojne zdravstvene probleme.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare