Vitamini, vitamin, suplementi, suplement, lekovi, lek
Foto: Shutterstock

Institu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ je objavio preporuke kako pravilno koristiti dijetetske suplemente.

Batut navodi da se zbog veoma raznovrsnog sadržaja i namene, poslednjih decenija beleži stalni porast upotrebe dodataka ishrani među svim starosnim kategorijama stanovništva.

Istraživanja koja su ispitivala informisanost potrošača o ovim dijetetskim proizvodima i razlozima za njihovu upotrebu ukazuju da se često izbor dodataka ishrani vrši bez prethodnog saveta sa lekarom.

Kako iz Batuta objašnjavaju, dodaci ishrani (dijetetski suplementi) su hrana koja dopunjuje uobičajenu ishranu. Najčešće predstavljaju, pojedinačno ili u kombinaciji, koncetrovane izvore raznih vitamina (vitamin C, vitamini B kompleksa, vitamini A, D, E, K) i minerala (magnezijum, kalcijum, cink, selen, gvožđe…), kao i drugih sastojaka sa hranljivim ili fiziološkim delovanjem (aminokiseline, enzimi, masne kiseline, dijetna vlakna, dobre bakterije, biljke, biljni produkti…).

U cilju bezbedne upotrebe dodataka ishrani iz batuta kažu da je važno pridržavati se sledećih preporuka:

-Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu.

-U izboru dodatka ishrani posavetujte se sa vašim izabranim lekarom/ lekarom specijalistom za osnovnu bolest koju imate i/ili lekarom specijalistom za ishranu. Oni će na osnovu uvida u vaše zdravstveno stanje, terapiju koju koristite, rezultate biohemijskih analiza krvi, simptome na koje ukazujete, kao i na osnovu uvida u navike u ishrani i procenu stanja uhranjenosti, preporučiti vrstu dijetetskog proizvoda.

Pročitajte još:

-Dodatke ishrani kupujte samo na ovlašćenim mestima za prodaju ovih proizvoda.

-Deklaracija svakog dodatka ishrani u prometu mora da sadrži podatak o broju i datumu upisa u Registar dijetetskih proizvoda Ministarstva zdravlja Republike Srbije, što ukazuje da je proizvod kategorisan i proveren na zdravstvenu ispravnost u ovlašćenim institucijama.

-Pridržavajte se svih uputstava i upozorenja navedenih na deklaraciji.

-Deklaracija svakog dodatka ishrani mora da sadrži upozorenja o potencijalnim opasnostima primene dijetetskog suplementa u kombinaciji sa drugim proizvodima ili lekovima.

-Preporučena dnevna doza dodatka ishrani se ne sme prekoračiti.

-Mnogi dodaci ishrani, zbog prirode aktivnih i pomoćnih sastojaka, nisu namenjeni deci, trudnicama, dojiljama i osobama koje boluju od određenih hroničnih bolesti.

-Pre upotrebe proverite da li ste preosetljivi ili alergični na neki od sastojaka proizvoda.

-Dodatak ishrani nakon otvaranja originalnog pakovanja čuvajte na suvom i tamnom mestu, van domašaja dece.

-Dodatak ishrani koristite samo u naznačenom roku trajanja.

***

Bonus video: Zdravo misli o pravilnoj suplementaciji vitaminima i mineralima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar