Foto: Shutterstock

Čarobno grčko ostrvo - Paros.

Ove nedelje su se pojavile fotografije teniske legende Rodžera Federera na odmoru na ostrvu Paros u Grčkoj, zajedno sa suprugom Mirkom i decom.

Nije jedini koji je izabrao ovaj skriveni raj u Egejskom moru za odmor – na Parosu ove godine letuje i zanosna italijanska glumica Monika Beluči.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Zašto je Paros prestižna i bajkovita destinacija za letovanje?

Pročitajte još:

Paros ima nestvaran pejzaž sa planinama, dolinama i valovitim brdima. To je ostrvo koje je poznato po svojim prelepim selima i plažama, a u blizini je drugih poznatih Kiklada kao što su Santorini, Mikonos i Naksos.

Parikija i Nausa (Nausa) su glavna sela na Parosu i najnaseljenija su. Oba se sastoje od starih delova, uskih ulica sa malim buticima, belih kuća sa živim cvećem, a povremeno ćete uočiti klasični plavi krov i crkvu.

Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

Na ostrvu definitivno ima puno barova i lounge mesta, tako da noćni život ne treba propustiti. Noću su glavna sela Parikija i Nausa preplavljena ljudima svih uzrasta koji uživaju u restoranima i barovima na ostrvu.

Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia

Ostrvo je malo sa dobro asfaltiranim putevima i nekoliko sela do kojih je mnogo lakše doći automobilom umesto da se oslanjate na javni prevoz i plaćate veoma skupe vožnje taksijem.

Paros je poznat po zadivljujućim plažama. Plaža Kolimbithres, jedna od najlepših, nalazi se u zalivu Nausa. Sstavljena je od sitnih peščanih uvala, a u blizini ima dosta parking mesta. Ako krenete rano ujutru, imaćete svoju privatnu uvalu na plaži. Tu su i ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, kao i lokalna taverna preko puta jednog od parkinga.

Još jedna poznata plaža je Santa Maria sa dugom obalom prekrivenom zlatnim peskom i kristalnom vodom – a na njoj je dozvoljeno kampovanje. Zlatna plaža (Golden Beach) je još jedan raj na Parosu. Proteže se na 700 metara i prekrivena je zlatnim peskom odatle i ime. Za slobodne duše plaža Marčelo je najbolja opklada jer je pogodna za nudizam. Ako tražite mirniju plažu, možete se opustiti na plaži Faragas. Mala je i mirna, tako da se možete opustiti i uživati u tom mediteranskom životu. Tu su ležaljke i bar na plaži koji služi pice i koktele za ručak.

Franački zamak je takođe čuvena atrakcija Parosa. Naučnici veruju da je izgrađen od ostataka različitih drevnih svetilišta raštrkanih po Parosu. Obavezna je i poseta manastiru Panagija Ekatonpilijani – u prevodu crkva sa sto vrata. Po tradiciji crkva ima 99 vrata, a tajna vrata će se otvoriti kada Aja Sofija u Istanbulu ponovo bude pravoslavna.

Ostrvo Antiparos je izlet na koji morate otići, a nalazi se na samo jednu nautičku milju jugozapadno od Parosa. Trajekti iz luke Pounda kreću svakodnevno po satnom rasporedu. Cena karte je 1,20 evra, a deca ne plaćaju.

Problem je što su retke naše agencije koje imaju Paros u ponudi, a i u tim slučajevima moguće je samo rezervisati hotelski smeštaj, a ne kompletan aranžman koji bi uključio i prevoz.

Do Parosa se stiže iz Atine avionom, ili iz Pireja gliserom ili feribotom.

***

Bonus video: Top 5 plaža u Albaniji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare