U avionu je manja šansa za širenje koronavirusa nego u drugim zatvorenim prostorijama, objasnio nam je epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović.
„Kad dišemo ne izbacujemo kapljice, već kad glasno pričamo, kašljemo i najviše kad kijamo. Tada više desetina hiljada kapljica može da dospe u spoljašnju sredinu. Domet im je mali, oko metar. Međutim, iz manjih kapljica ispari voda dok polako gube visinu, pa se svedu na tzv. kapljična jezgra koja u zatvorenim prostorijama mogu satima da lebde“, podsetio nas je Radovanović, govoreći o tome zašto je opravdana mera zabrane muzike u kafićima i restoranima.
Ipak, u avionu je, kaže, situacija malo drugačija.
„U avionu postoji takozvani laminarni protok vazduha, koji ide odozgo preko vašeg čela, nosa i na dole, dakle pomera se sloj vazduha ispred vašeg nosa. Tako da je u avionu manji rizik, osim ako ne razgovarate sa stjuardesom ili putnicima koji često menjaju mesta“, kaže Radovanović. Ipak, podseća da i dalje postoji rizik na aerodromima.
Da je rizik od izloženosti koronavirusu tokom leta avionom veoma niska, zaključak je i nedavne studije američkog ministarstva odbrane, u kojoj se procenjuje da bi putnik trebalo da bude u avionu 54 sati sa nekom zaraženom osobom da bi se i sam zarazio.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: