Istu kafu za manje od 200 dinara (tačnije 1,60 evra) i za skoro 600 dinara (5 evra), pivo za 350 dinara (3 evra), ali potpuno identično i za 450 (3,90 evra), moguće je dobiti u kafićima na crnogorskom primorju, a koliko ćete platiti piće ili obrok, zavisi isključivo od lokacije, odnosno od mesta gde ste seli. Ako je na obali mora, u bašti luksuznog hotela ili u Starom gradu (Budva, Kotor, Bar…) spremite se da ispraznite novčanik.
Ako ste od onih koji, u restoranu ili kafiću, poručuju hranu i piće, a da cene ni ne pogledaju dok ne stigne račun, onda nemate šta da brinete. Ipak, ako vam je budžet za letovanje ograničen, pre nego što svoje želje izložite konobaru – detaljno proučite cenovnik, da izbegnete iznenađenja.
“U lokalu u Čanju smo ručali, popili flašu vina i deca sok za oko 80 evra, dok su naši prijatelji sa maltene istom porudžbinom, u restoranu u Budvi, platili gotovo 200. Ne razumem ovolike razlike u cenama, ali valjda svako uzima onoliko koliko može da priušti”, kaže Milan iz Ljiga, koji je na moru u Crnoj Gori sa ženom i dvoje dece.
Oni, za koje su restoranske cene samo jedne večere u visini pola plate, hrane se “brzo”.
“Ni ‘džank fud’ nije što je nekad bio. Sećam se prošle godine smo jeli giros za 3 evra, a sada je 4, do 4,5. Za nas četvoricu kolega, to je skoro 20 evra za jedan običan obrok na ulici. Uz to popijemo i po pivo i to vam je još minimum 10”, priča Jovan, koji u Bečićima radi na gradilištu tokom sezone.
Cene u kafićima, najviše varaju mlade turiste.
“Ostale smo bez dinara! Nismo gledale cene, izašle smo u kafić u Starom gradu u Budvi, gde je jedno piće bilo između 10 i 15 evra. Pile smo neki koktel sa džinom. Popile smo po tri koktela i potrošile skoro 80 evra na piće, ostalo nam je još malo više od 20, taman da imamo da jedemo. Sreća, pa sutra idemo kući”, sa osmehom, bez opterećenja što su ostale bez para, pričaju Maja i Jovana, studentkinje iz Beograda.
Na crnogorskoj obali, cene u ugostiteljskim objektima variraju, ali prema rečima turista, Budva i Kotor se uporno bore za prvo mesto.
“Sve je poskupelo. Ljudi se čude što još ima paradajz turista, pa biće ih sve više. Ne znam kome se isplati da dođe na more i plati plažni mobilijar više od privatnog smeštaja, oko 40 eura, a onda za jedan obrok, za porodicu izdvoji blizu 100. Cene najviše određuje mjesto, lokacija. Svako da gleda đe se lokal nalazi i znaće koliko će da plati ceh. Ako je ljetovanje od 10 dana za porodicu, potrebno je između 2.000 i 3.000 eura, a ko ima toliko, ovde će se odlično provesti!”, kaže Dragan Rosić (45), koji u Kotoru izdaje apartmane.
On naglašava da su u ovaj grad, na skok cena najviše uticali turisti sa kruzera.
“Zbog njih je sve tako skupo, a oni najmanje troše, iako imaju najviše para. Siđu sa kruzera, kupe suvenir u Starom gradu, pojedu jedan obrok u restoranu i vraćaju se nazad na plovidbu, a meštani i turisti iz regiona, koji bi inače više trošili, te cene ne mogu da isprate”, naglašava on.
Inače, cene kafe u primorskim lokalima kreću se od 1,60 do neverovatnih 5 evra, domaće pivo je od 3 do 3,5, dok je strano i do 8 evra. Sokovi su u kafićima od 3 do 5 evra. Kokteli u klubovima od 9 do 25, a čaša vina od 5 do 160 evra po flaši. Naravno, za one dubokog džepa, u klubovima su u ponudi i flaše pića od po 300 i 500 evra.
Obrok “s nogu” je od 3,5 do 4 evra za parče pice ili hamburger, do 4,5 za giros ili 5 za porciju ćevapa.
***
BONUS VIDEO: Korčula – biser Jadrana
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare