Grčka
Grčka; Foto: ZooMMER Travel Photography / Alamy / Profimedia

Mnogi će i ovog leta krenuti na odmor u Grčku kolima, a budući da su kazne za saobraćajne prekršaje pooštrene - nije loše podsetiti se propisa.

Mnoge je iznenadilo to što za cigaretu u kolima u Grčkoj preti kazna od 1.500 evra i oduzimanje vozačke dozvole, a tu je još niz saobraćajnih prekršaja u ovoj zemlji na koje se vozači iz Srbije neretko „sapletu“ na letovanju.  Portal Nikana.gr ih je sabrao sve na jednom mestu, zajedno sa priprećenim kaznama.

Kako napominju, u Grčkoj od 2018. godine važi nov zakon u drumskom saobraćaju, kazne su značajno pooštrene, primetno je veći broj saobraćajaca u Grčkoj i poprilično su ažurni u pisanju kazni.

„Postavljeno je i više radara nego inače, a jedan se nalazi i ubrzo posle graničnog prelaza Evzoni, a pre isključenja za Solun. Ranije je postojala pogodnost da se kazna smanji za pola iznosa ukoliko je platite u roku od deset dana, ali ova pogodnost je ukinuta. Još jedna napomena pre svega: Proverite da nemate neku neplaćenu saobraćajnu kaznu u Srbiji, jer i zbog toga možete biti vraćeni sa granice“, ističu.

Ne zaboravite na papire koje morate da imate ako idete kolima u Grčku.

Saobraćajne kazne na putu do Grčka

Severna Makedonija

Ovo su cene za određene saobraćajne prekršaje u Severnoj Makedoniji ukoliko se odlučite da u Grčku putujete kroz ovu državu:

· Vožnja pod uticajem alkohola od 250 do 400€

· Prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20 km/h je 45€

· Za prolazak kroz crveno svetlo kazna je 300€

· Ako ne vežete sigurnosni pojas kazna je 20€

· Kazna za nepropisno parkiranje iznosi 45€

· Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje 45€

· Ukoliko preko dana nemate upaljena kratka, odnosno dnevna svetla kazna je 35€

Bugarska

Cene za saobraćajne kazne u Bugarskoj:

· Vožnja pod uticajem alkohola je 255 – 510€

· Prekoračenje brzine do 20km/h iznosi od 10 do 180€

· Prolazak kroz crveno svetlo – 25€

· Nevezivanje sigurnosnog pojasa – 25€

· Nepropisno parkiranje – do 102€

· Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje – 25€

· U slučaju kvara obavezan reflektujući prsluk prilikom napuštanja vozila, ukoliko ga ne obučete kazna je 25€

· Ukoliko preko dana nemate upaljena kratka, odnosno dnevna, svetla kazna je 25€

Pročitajte još:

Saobraćajne kazne u Grčkoj

· Vožnja pod uticajem alkohola 78 – 1.200€

· Prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20km/h je 100€

· Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu i preticanje preko pune linije je 700€

· Nevezivanje sigurnosnog pojasa – 350€

· Nepropisno parkiranje, kazna je od 40 do 80€

· Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje – 100€

· Kratka dnevna svetla obavezna su samo prilikom slabe vidljivosti u tunelu

· Pušenje u vozilu ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina iznosi 1500€ uz oduzimanje vozačke dozvole.

Radari koji mere brzinu u odlasku

Na pojedinim delovima auto puteva nalaze se radari i obaveštenja o kontroli brzine i ispred njih ljudi često uspore, pa kad prođu daju gas, ali neki od tih radara ne mere brzinu auta u dolasku, nego u odlasku.

Blicanje – upozoravanje drugih vozača je takođe kažnjivo

Prema članu 36. Kodeksa o drumskom saobraćaju, pri susretu sa vozilom iz suprotnog smera, paljenje i gašenje svetla ili naizmenično njihovo korišćenje zabranjeno je na kraće vremenske periode. Kazna ako budete primećeni da “blicate” drugim vozačima je 80 evra.

Iako ova praksa nije više tako popularna jer sve više i više vozača koristi društvene medije za obaveštavanje i saobraćajna policija prati trendove pa tako postoje kazne i za to – ako vozač otkrije lokaciju policijske kontrole na društvenim mrežama ili bilo kojoj drugoj digitalnoj aplikaciji, ovaj potez će rezultirati kaznom od 600 do 30.000 evra.

Visina novčane kazne zavisi od vrste akcija policije, pa će blicanje rezultirati relativno malom kaznom. Međutim, ako je policijska akcija usmerena na kontrolu upotrebe alkohola i droga a neko objavi lokaciju, može doći i do izricanja velikih kazni.

U slučaju da vozač na društvenim mrežama, pored informacija, postavi i fotografiju policijske kontrole, tada mu preti opasnost od oduzimanja vozačke dozvole na period do 2 godine.

Šta ako mi saobraćajna kazna ne bude naplaćena na izlazu iz Grčke?

Ako kazna za saobraćajni prekršaj još nije evidentirana i informacija o istom poslata na granične prelaze može da se desi da napustite zemlju bez plaćanja kazne. Mnogi se obraduju da ne moraju da plate, ali tu može da se desi nekoliko scenarija.

Grci vam ne mogu poslati kaznu na kućnu adresu, ali sledeći put kada budete ulazili u Grčku, ako kazna nije zastarela ona se još uvek nalazi u sistemu i neće vam je oprostiti, nego ćete istu morati platiti. Pored toga u okviru Evropske unije postoji registar saobraćajnih prekršaja i velika je verovatnoća je da će se kazna naplatiti čim budete na ulasku u EU bilo gde da je napravljen prekršaj unutar EU.

Pročitajte još:

Baš zbog problematike oko naplaćivanja kazni strancima, mnogi su došli do načina kako da iste stignu počiniocu i na kućnu adresu. Kazne za saobraćajne prekršaje ustupaju privatnim advokatskim kancelarijama koje ih onda dalje potražuju od onog ko je napravio saobraćajni prekršaj.

Uvek će naći način kako da izdatu kaznu naplate, pa zato poštujte propise i pazite da ne napravite saobraćajni prekršaj. Ako ipak to uradite naš savet je da kaznu i platite kako ne biste napravili dodatne troškove.

Pogledajte zvaničnu stranicu Zakona o saobraćaju i obavezne opreme u automobilima u Grčkoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare