Kako zapravo izgleda prolećno skijanje na Kopaoniku?
Sunce i sneg, bez gužve, bez čekanja u redovima za žičaru, za ski pas, za opremu, a cene smeštaja duplo niže nego tokom zimske sezone. To je, ukratko, opis planinskog odmora krajem marta i početkom aprila, kada je, kažu skijaši, idealno vreme za staze.
Hladne noći sa temperaturom u minusu zadržavaju snežni pokrivač, dok tokom dana živa na termometru skače i na preko 20 stepeni, što je ostvarenje sna za skijaše, ali i za sve one koji vole šetnju, planinarenje, ali i relaksaciju na visinama.
Za najpopularnije skijalište u Srbiji, a možda i u regionu, Kopaonik, interesovanje turista ne opada ni početkom proleća. Pa iako je tokom poslednjih nekoliko nedelja širom naše zemlje bilo maltene letnje vreme, a mnogi su iz perjanih jakni ušli u šortseve i kratke majice, na planinama je i dalje skijaška atmosfera.
“Bili smo na skijanju sa decom dok je trajao zimski raspust, u januaru. Bilo je hotično i jezivo. U redovima za ski pas bilo je, čini mi se, i do 50 ljudi dnevno. Takođe, i pred žičarom smo stajali i do pola sata, što je bilo pravo mučenje na minus 10 stepeni usred dana. Sad smo supruga i ja došli na dva dana, bez dece, samo da skijamo, i ovo je uživanje. Sunce prži, skijamo i bez jakni, dan se produžio, pa žičara radi skoro do šest popodne. Ujutru nema žurbe, popijemo kafu, uzmemo doručak i lagano na stazu, na kojoj ne bude više od deset ljudi istovremeno. Čim se spustimo, odmah sedamo na žičaru, nema čekanja. Ne postoji lepše vreme za skijanje od početka proleća, ako ima snega, naravno, kao što je sad situacija”, ispričao nam je Miloš Janićijević iz Beograda, koji sa suprugom Jelenom odseda u privatnom apartmanu.
Prema rečima meštana, pojedine cene smeštaja niže su i za 50 odsto u odnosu na decembar, januar i februar.
“Smeštaj je svakako jeftiniji, ne znam koliko je u hotelima, ali privatno su cene pale, mada postoje i neki hotelski popusti. Poslednjih nedelja je prelepo vreme za skijanje i za uživanje na suncu. Još ima snega, iako je početak aprila. U martu i aprilu svake godine, ako ima snega, dolaze uglavnom bolji skijaši, a najčešće vikendom. Oni skijaju na težim stazama na kojima sad nema gužve, pa mogu da uživaju. Takođe ima i onih koji u ovo doba godine dolaze da uče da skijaju jer su i slabije, plave staze, puste, pa kad sa instruktorom odu na spust, ne plaše se da će ih neko udariti. Mnogo je lakše i prijatnije kad nema one gužve kakva je bila oko Nove godine i za vreme školskog raspusta“, kaže za Nova.rs Tatiana Radošević, instruktorka skijanja na Kopaoniku.
Ona navodi da su cene ski škola iste i u zimu i na proleće, kao i cene ski karte, ali da ima popusta na ski opremu i na smeštaj.
„Cene škola skijanja su manje-više iste sad i tokom zime. Ali sada se više isplati doći jer, kad nema gužve, stvarno može nešto da se nauči za kratko vreme, a i dan traje duže i žičara radi do šest sati popodne, za razliku od zimskog perioda, kad se gasi u četiri. Kad ima snega, bez obzira na visoke dnevne temperature i sunce, sezona se produži i traje čak do sredine aprila, tako da se nadamo da ćemo još par nedelja imati turiste“, kaže Tatiana.
Odsjaj sunca sa snežne, bele staze, mami i one koji nikada nisu stali na skije da probaju da se spuste niz pustu padinu, sa koje se tek na svakih nekoliko minuta pojavi pokoji skijaš. Pogled na različite staze i šumu četinara puca iz bašta brojnih restorana i kafića u centru, u kojima tokom marta i aprila može da se sedne i bez rezervacije, za razliku od zimskih meseci, kada je sve krcato.
U lokalima u centru Kopaonika cene hrane i pića su međutim iste, kao i tokom zimske sezone, pa je kafa od 240 do 320 dinara, čajevi od 250, a sokovi oko 350 dinara.
Alkoholna pića, kuvana rakija i pivo su između 330 i 480 dinara, dok je čaša vina i preko 1.000 dinara. Takođe, cene hrane su za nešto dublji džep na ovoj lokaciji, u blizini luksuznih kopaoničkih hotela, pa su palačinke od 450, a paste, pice i burgeri i do 1.200 dinara po porciji.
BONUS VIDEO: Skijanje na Kopaoniku
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: