Foto: Mona Cukić/Nova.rs, Promo

Poznato je da je Slovenija zemlja koja nudi širok spektar destinacija koje možete posetiti i obići, ali prošle nedelje jedan grad se izdvojio – u pitanju je Maribor koji se tokom nekoliko dana pretvorio u pravu pozornicu na kojoj su se smenjivale umetnost, tradicija, hrana, obrazovanje i naravno – vina, a mi smo imali prilike tome da svedočimo!

No, krenimo redom.

“Balet pod zvezdama”

Prošlog vikenda na Glavni trg u Mariboru vratio se “Balet pod zvezdama”, besplatni spektakl na otvorenom koji je prošle godine oduševio čak 13.000 posetilaca. Predstava “Romeo i Julija” u koreografiji Valentine Turcu na muziku Sergeja Prokofjeva održana je u subotu, 7. septembra, umesto dan ranije zbog vremenskih nepogoda. Ali, to nije omelo hiljade ljubitelja baleta da ponovo dođu, napune Trg do poslednjeg mesta i uživaju u spektakularnim izvođenjima baletana.

Foto: Promo/Blaz Crnic

Radionica keramike i grnačarije

U ovom gradu, kada je reč o umetnosti, posebnu pažnju privlači grnčarija, te smo morali da obiđemo i “Lončarski cenar Maribor” i sami se oprobamo u ovoj veštini.
Na ovom mestu nas je dočekala Tina koja je vodila radionicu na kojoj smo se upoznali sa glinom, njenim oblikovanjem kako na posebnom grnčarskom točku, tako i van njega, kreirajući svoja mala početnička dela. Radionice su prikladne za one koji žele samo malo da se zaprljaju, kao i za one koji žele ozbiljnije da se bave grnčarijom, a kako smo se i sami uverili one imaju i terapijsko dejstvo.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

“Kada klupe pričaju priču”

Dok smo još na delu umetnosti, ulice Maribora su galerija za sebe jer na svakom ćošku možete naići na spomenike, kulturna zdanja koja su restaurirana kako bi sačuvala svoj prvobitni izgled, kao i moderne instalacije koje prave pravi balans između savremenog i tradicije. Posebna umetnička atrakciju su, verovali ili ne – klupe. Da, dobro ste pročitali – klupe, njih 18, koje svojim jedinstvenim izgledom i umetnicima koji su predano radili na njima, prenose priča o istoriji, narodu, kulturi i aktivizmu. Nalaze se na različitim mestima u gradu i predstavljaju male dragulje koji su, pored mesta za odmor i druženje, i poziv na promišljanje i razgovor.

Ono što Maribor čini onim što jeste je svakako beskrajna priroda koja ga okružuje i naravno glavni simbol – vinogradi i vina!

Imanje „Sončni raj“

Među brežuljcima vinograda, daleko od gradske vreve Maribora, prostire se skriveno blago – poljoprivredno imanje koje je dugi niz godina bilo neaktivno. Sunce, izvor energije i plodna zemlja daju sve što je potrebno za život i ljubav prema prirodi. Sve su to sile koje su vlasnike usmerile nazad ka prirodi i pomogle im u stvaranju imanja Sončni raj.

Foto: Promo

Na imanju se održavaju radionice o samosnabdevanju i lokalnoj hrani, proizvodnji sapuna i hranilica za ptice, kao i obilasci biljnog parka sa vodičem gde možete naučiti o branju bilja. Krenete u obilazak “Medonosnog parka” i otkrijete jednu od najvećih pčelarskih kuća u Sloveniji, plantaže i blagodeti industrijske konoplje kao i specijalnog vina pravljenog samo od ove biljke!

Foto: Promo

A, dovoljno je samo i da prošetate pored više od 9.500 medonosnih biljaka kako biste se osetili u saglasju s prirodom.

Foto: Promo

Ono što posebno privlači ljubitelje napitka od grožđa je i „Fontana vina“ gde možete sami sipati iz bureta vino koje želite, na poseban način putem tehnologije i čipova.

Foto: Promo

Takođe možete i obedovati uz autentičnu hranu koja se spušta do vas “zip lajnom”(koji takođe možete i da iskusite, mi jesmo!).

Foto: Promo

Ukoliko vam se toliko svidi da ne želite da napustite ovo divno mesto, možete tu i ostati i iznajmiti kućice u “Nesting resort”. Kako im samo ime kaže, to su prava mala gnezda na obroncima šume, opremljena tako da u njima možete da prespavate i uživate danima u bogastvu prirode koja vas okružuje.

Foto: Promo

Poseban doživljaj na splavu na reci Dravi

Imali smo priliku da se upoznamo sa drevnom istorijom splavarenja i plovimo rekom Dravom kao nekada. Posebnu čar doprinosi muzika lokalnih svirača, gulaš spreman na tradicionalni način, lokalna vina ili čuveni slovenački aperitiv – rakija od borovnica “borovnička”.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Nana kafana i bistro

Posetili smo i retro lokal sa domaćim šarmom u samom centru Maribora. “Nana” se ponosi širokom ponudom doručaka i brančeva, a nudi i raznolika jela za ručak i večeru sa lokalnim sastojcima, inspirisana kuvarom Sebastijanom Blakajem. Poslastice i domaće torte majstorica Vesne, Darje i Alje pravi su hit među domaćim ljudima i turistima.

POP-up Kuće najstarije loze na svetu

Poseban simbol Slovenije je “Stara trta” najstarija vinova loza koja još rađa grožđe i stara je više od 400 godina. Upisana je 2004. godine u Ginisovu knjigu rekorda. Preživela je i ratove, poplave, požare, a simbol je životne energije Slovenaca. Njoj u čast organizuju se brojne manifestacije i festivali duž čitavog grada.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Posetili smo i Lentu ispred Minorita, gde smo mogli da probamo vrhunska vina Valdhuber u prelepom vrtu POP UP-a Kuće Najstarije loze na svetu.

“Kocbek” Uljara

Ukoliko dolazite u Maribor i njegovu okolinu ne smete propustiti priliku da odete i do “Kocbek” uljare. Kako bi vam ponudili bučino (bundevino) ulje beskompromisno najvišeg kvaliteta, u uljari “Kocbek” su zahvalni prirodnim resursima njihovog okruženja.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Lokacija u regiji Prlekija ima najbolje klimatske uslove i tlo na svetu, gde rastu najbolje bundeve koje im daju vrhunske semenke, pa mogu proizvesti najbolje ulje. U proizvodnji ulja ne koriste brzo ili visoko grejanje, ne traže prečice i ne dodaju boje, zgušnjivače ili konzervanse.

Kocbek ulje Foto: Mona Cukić

Bundevino ulje može se dodavati različitim jelima i salatama, a koristi se i za pripremu toplih jela kojima daje poseban naglasak ili dašak jedinstvenosti. Kako biste mogli da birate između različitih ulja u njihovoj ponudi, koriste dva procesa proizvodnje: toplo presovanje – tradicionalni proces proizvodnje i hladno presovanje.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

U ovoj posebnoj uljari koja datira iz 1929. godine radi porodica Kocbek – deda, otac i sin, a kako bi se bolje upoznali sa proizvodnjom možete zakazati obilazak, ali i prenoćiti u posebnom prirodnom ambijentu u okviru uljare.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Dveri Pax

Zbog strasti prema kvalitetu, vinarija “Dveri Pax” postala je jedna od najmodernijih u Sloveniji poslednjih godina. Na licu mesta se možete uveriti u visok kvalitet vina koja proizvode s velikom strašću. Osim Furminta i Sauvignona Blanca, Pinot Noir i njihova penušava vina takođe su osvojila nagrade i visoke ocene, poput one na prestižnom takmičenju Decanter World Wine Awards u Londonu.

Foto: Mona Cukić/Nova.rs

Gostionica Šiker

Uz nekadašnji put za kočijaše između Radgone i obližnjeg Maribora, stoji gostionica gde možete uživati i dobro se najesti. Sve je počelo 1870. godine, kada su Mihael i Ana Schiker pokrenuli priču o domaćoj gostionici za kočijaše, koja je ubrzo postala popularna među lokalnim stanovnicima i putnicima. Bogato znanje prenosi se s kolena na koleno, pa tako mogu pripremati stalna proverena tradicionalna jela. Izvana kuća i dalje zrači „seoskim“ i rustikalnim izgledom, dok je iznutra diskretno i prikladno modernizovana. Pojedinci, parovi, prijateljske ili poslovne grupe, porodice s prijateljima, mogu uživati među bačvama i bocama u 200 godina starom podrumu, blagovaonicama, u posebnoj porodičnoj sobi, na prelepoj letnjoj terasi, dok će se deca zabavljati na igralištima.

Projekat Erasmus+ InnoVET

Kada je reč o obrazovanju, ali i očuvanju kulturnih dobara ovog grada, u Srednjoj školi za ugostiteljstvo i turizam Maribor održana je završna konferencija međunarodnog projekta Erasmus+ InnoVET.

Centralna tema projekta je participativni turizam, a rezultati su tri priručnika za učenike i studente turističkih smerova i aplikacija za mapiranje turističkih znamenitosti i atrakcija koji su namenjeni prvenstveno učenicima i studentima srednjih i stručnih turističkih škola, lokalnoj zajednici i turistima.

Osim Srednje škole za ugostiteljstvo i turizam Maribor i Zavoda za turizam Maribor, u projektu učestvuju Turistička zajednica Karlovačke županije, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Ugostiteljsko-turistička škola Beograd, kao i kompanije GosTur, Ferial d.o.o. i Ericsson Nikola Tesla d.d.

Foto: Promo

Polazna tačka za aktivnosti i planirane rezultate projekta bila je da je koncept participativnog turizma, u kojem se uzimaju u obzir potrebe lokalne zajednice i gde zajednica učestvuje u planiranju i zajedničkom upravljanju, dobro teorijski i istraživački potkrepljen, ali nedostaju praktična rešenja za njegovu primenu. U projektu su nastojali da oblikuju i razviju objedinjenu bazu turističkih znamenitosti, pri čemu su, uz turističke zajednice, učestvovale i stručne škole iz tri susedne zemlje. Konačni rezultat doprineće i razvoju uključenih turističkih destinacija.

Željko Fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije je kazao da je ovaj projekat važan jer podstaći interes učenika za turizam kroz njihovo sopstveno učešće u procesima digitalizacije i zelene tranzicije.

– Nadamo se da će naši mladi na drugačiji način pogledati prirodne lepote koje ih okružuju, u kojima žive i koje im deluju uobičajeno, dok su drugima one prave turističke znamenitosti. Uvereni smo da ćemo jednog dana biti prijatno iznenađeni kada vidimo sve skrivene dragulje i netaknutu prirodu naše županije, koji će biti dostupni svima, što je još jedan doprinos razvoju i prepoznatljivosti destinacije – rekao je Fanjak.

Foto: Promo

Željko Trezner iz Ferial d.o.o. je priznao da je srećan što je imao priliku da učestvuje u ovako zahtevnom projektu:

– Tekstovi koji su nastali daleko su nadmašili naša početna očekivanja. Testiranjem svih alata s učenicima srednjih škola za turizam u tri obrazovna sistema u tri zemlje, kao i sa studentima stručnih studijskih programa, i mi kao autori smo mnogo naučili. Zbog toga sam uveren da su tekstovi aktuelni, provereni i korisni te da će dugoročno doprineti kvalitetu stručnog obrazovanja u oblasti turizma u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Foto: Promo

Mag. Helena Cvikl iz GosTur je istakla da je povezivanje, saradnja i učenje jedni od drugih dragoceno stručno iskustvo za sve partnere u projektu.
Projekat Erasmus+ InnoVET omogućio je oblikovanje i testiranje savremenih pristupa u radu s učenicima i studentima na način da se ne upuštaju sami na put promena, već su deo razvojnog tima. Drago mi je što smo se u okviru izrade priručnika dotakli problematike terminološke zbrke u turizmu i pokušali ujednačiti deo stručne terminologije na nivou triju uključenih zemalja, što je zasigurno njihova dodana vrednost.

Foto: Promo

Aplikacija InnoVET

U okviru projekta Erasmus+ InnoVET nastala je opsežna digitalna baza turističkih znamenitosti na području tri države, koja će se moći svakodnevno dopunjavati. Posebnost baze je njena javna dostupnost, jer će korisnici aplikacije InnoVET moći samostalno unositi turističke znamenitosti iz svoje okoline.

Aplikacija InnoVET će na kraju projekta sadržati oko 1.500 zapisa sa strukturiranim podacima o turističkim znamenitostima – tj. više ili manje prepoznatljivim lokacijama u pilotnim gradovima Maribor, Radovljica, Karlovac, Zagreb, Rijeka, Beograd i Skoplje. Dodatna vrednost aplikacije su funkcionalnosti poput filtriranja znamenitosti dostupnih osobama sa invaliditetom ili prijava tzv. ekoloških incidenata ili mogućih oštećenja turističke infrastrukture. Nakon završetka projekta, razvoj će se nastaviti integracijom softverskog rešenja u druge destinacije.

Ivica Projić iz Ericsson Nikola Tesla d.d. je kazao da u kompaniji učešće u projektu InnoVET vide kao priliku da zajedno sa javnim, obrazovnim i privatnim institucijama te svim uključenim akterima doprinesu pozitivnom uticaju na zajednicu.

Projekat je pokazao da su IT rešenja, poput naše aplikacije za mape sa atrakcijama i prijavu ekoloških rizika, odličan primer saradnje koja omogućava uključivanje mladih i stručnog obrazovanja u procese važne za celu zajednicu. Upravo je ovaj projekat pokazao da je sa odgovarajućim IT rešenjima moguće snažnije uključiti stručno obrazovanje u razvoj turizma i zaštitu životne sredine!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare