nekretnine grčka halkidiki
Foto: Nataliya_Nazarova{} / imageBROKER / Profimedia

Ako razmišljate o tome da kupite kuću ili stan u Grčkoj, na Halkidikiju, ključno pitanje je koliko to košta i kako izgleda cela procedura.

Grčka je ubedljivo najpopularnija morska destinacija među Srbima, ali sve je više i onih koji razmišljaju o tome da u toj divnoj mediteranskoj zemlji kupe nekretninu. Prvo, kuća na moru je ostvarenje najlepših snova, a drugo, to je uvek pametna investicija ako biste da izdajete kad niste tamo.

Posebno atraktivna grčka lokacija, pre svega, jer je relativno blizu Srbiji, jeste Halkidiki, poluostrvo sačinjeno od tri prsta, sa hit destinacijama poput Haniotija, Pefkohorija, Sartija, Nikitija…

A kako to izgleda u praksi – koliko košta da kupiš kuću ili stan na Halkidikiju i šta moraš da znaš pre toga – za Nova.rs govori Nataša Bukusovska, koja ima agenciju za nekretnine i u Grčkoj živi 27 godina.

Kvadrat od 1.800 evra

Za početak, naša sagovornica otkriva ono što najviše zanima – cena.

„Cene su malo porasle i kreću se od 1.800 evra za metar kvadratni, pa naviše, ali to se dešava svuda usled poskupljenja repromaterijala i uopšte troškova gradnje.“

Nataša Bukusovska ističe da ćete, ako kupujete nekretninu veče kvadrature, platiti jeftinije za metar kvadratni, dok je kod manjih apartmana kvadrat skuplji.

Napominje i da od ove godine ima dosta promena u sistemu kupovine.

„Sada je plaćanje isključivo preko banke, iz matične države do banke u Grčkoj. Ranije je bilo moguće prijaviti novac na granici i s tim dokumentom potpisati ugovor i platiti nekretninu. Sada se poreski broj izvlači isključivo preko kompjuterizovanog sistema.“

Korak po korak

„Prvo, ostavlja se depozit od dva do 10 odsto, u zavisnosti od vlasnika nekretnine. Advokat vrši proveru nekretnine – da li je ‚čista‘, tj. da li ima hipoteku, dug… Ukoliko ima neprebrodiv problem, depozit se vraća kupcu. Drugo, izvadi se poreski broj kupca od koga je potreban samo pasoš. Ostala dokumenta su od prodavca nekretnine. A ako je prodavac nekretnine dužan i samo jedan evro, ne može se potpisati nikakav ugovor.“

I koliko sve to okvirno traje?

„Što se tiče vremena, ugovor je spreman za potpisivanje najranije za tri nedelje, u zavisnosti od toga jesu li podmireni dugovi, nasledstvo i slično, pa do tri meseca otprilike“, kaže Nataša, čija agencija prati ceo proces do ključa u ruke.

Namešten apartman od 95.000 evra

Samo jedan od primera nekretnine koju možete da kupite u Grčkoj je namešten apartman u Nea Mudaniji.

Površine je 45 m2, plus dve terase od ukupno 15 m2 i ima svoje parking mesto. Apartman se nalazi u zgradi iz 2013. godine i ima spavaću sobu, kuhinju povezanu sa trpezarijom i kupatilo. Nalazi se na četiri minuta hoda od plaže i centra. Cena je 95.000 evra.

Pročitajte još:

„Grčka je za mene kao raj i stalno govorim da je ovde i bog zaboravio koliko je prirodnih lepota stvorio… plaže, klima, hrana… sve je lepo. A Srbi su vrlo dobrodošli i kao turisti i kao vlasnici nekretnina u Grčkoj. Svima bih preporučila, ako je to moguće, da kupe svoj stan u Grčkoj jer nikada nećete izgubiti na vrednosti, samo možete dobiti. Možete ga koristiti za vlastite potrebe ili za iznajmljivanje“, kaže Nataša, koja se osim prodaje bavi i posredovanjem za klijente prilikom iznajmljivanja, a njeni gosti su gotovo svi Srbi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare