Gastronomska prestonica sveta za ovu godinu.
Kada diskutujemo o gradovima koji se mogu pohvaliti kvalitetnom gastronomskom ponudom, uglavnom se razgovor vodi o svetskim metropolama. Neko uvek pomene Pariz i njegove intimne bistroe. Osobe koje su putovale na daleki Istok ne propuštaju priliku da pričaju o velikom izboru ulične hrane u Hongkongu, a oni koji su bili u Njujorku se slažu da je najveća vrlina ovog grada raznolikost njegovog stanovništva, pa samim tim i gastronomske ponude.
Međutim, prema čitaocima magazina Conde Nast Traveller, najbolji grad za hranu trenutno nije nijedno od tih mesta. Verovali ili ne, u anketi ovog magazina ova laskava titula pripala je Bolonji, gradu na severu Italije, koji je ujedno i glavni grad i najpopularnija turistička destinacija regije Emilija-Romanja.
Većina ljudi Bolonju uglavnom veže za čuveni sos za pastu koji nosi ime ovog grada, ali iz nje i čitave regije Emilija-Romanja potiču i balzamiko sirće, mortadela, parmezan i pršut Parma. U ovom kraju su i lazanje i tortelini u bujonu prvi put napravljeni.
Kulinarska izvrsnost Bolonje nije samo stvar prošlosti. Grad se i u današnje vreme ponosi svojom hranom i prepun je restorana. U njemu ćete naći skrivene kutke koje posećuju lokalci, restorane za turiste respektabilnog kvaliteta, kao i one nagrađene Mišelinovim zvezdicama. Imajući to u vidu, možda i nije toliko iznenađujuće što je Bolonja proglašena za gastronomsku prestonicu sveta.
Osim toga, ovaj grad vredi posetiti i zbog mnogih drugi stvari. Od prelepog srednjovekovnog starog grada i skoro hiljadu godina starog univerziteta, pa do njegovih trgova i ikoničnih arkada njegovih zdanja, Bolonja je obavezna destinacija za sve one koji bi voleli da na trenutak zakorače u neko drugo doba, zbog čega je godišnje poseti čak 1,5 miliona turista.
***
Bonus video: Domaćinske priče: Pašta peperonata