Rovinj
Rovinj; Foto: JEVGENIJA / Alamy / Profimedia

Kuglica kajmaka 9 evra?

Trend rasta cena u restoranima duž jadranske obale ne jenjavaju, a Jutarnji list dao je detaljan cenovnik za Istru, tačnije Rovinj kao „biser Jadrana“.

Kako se navodi, još prošle godine su mnogi domaći ljubitelji fine klope počeli da zaobilaze Istru jer im je jednostavno postala preskupa, a ove godine te cene su dodatno porasle, pri čemu sezona još nije ni počela – a tada će cene opet „eksplodirati“.

Polemiku oko cena u Rovinju nedavno je izazvala objava pevača Luke Nižetića koji je napisao da je kuglicu kajmaka platio 9 evra u jednom rovinjskom restoranu.

Mnogi su reagovali na njegov post, neki su mu poručili da su cene na tada aktuelnom Food Festivalu uvek jako visoke, drugi komentarišu da nije jeftinije ni u Dalmaciji, a treći otkrivaju da su cene pice u Rovinju i do 20 evra.

Ekipa Jutarnjeg je ipak zaključila da su cene pica ostale na istom nivou kao i prošle godine.

„Nismo dizali cene u odnosu na lani kada smo morali jer su nam cene nabavljene robe išle u nebo. Ove godine to nije bio slučaj i ostali smo na istome“, rekao im je konobar iz picerije Da Sergio, koju mnogi smatraju najboljom u gradu. Tamo je pica od 8 do 10 evra.

Pročitajte još:

„Ne znam gde u Rovinju imate picu po 20 evra, možda ima neki mali lokal koji to nudi uz ostalo što ima. No, mi sigurno to nismo. Lani smo to morali da uradimo, a ove godine kada smo cene menjali u evre, čak smo negde zaokruživali i na niže“, rekao je konobar, kojeg je još više začudila informacija da je cena kuglice kajmaka u Rovinju bila 9 evra.

„Stvarno ne znam gde se kuglica kajmaka jede za 9 evra, osim u restoranima s Michelinovim zvezdicama u Rovinju i skupim hotelima. Prvi put čujem za tako nešto. A svaka reklama je dobra reklama. Lani se digla polemika oko kafe s mlekom od 20 kuna na našoj rivi. I na kraju je taj ugostitelj zbog toga imao i veću posećenost“.

Što se tiče ostalih cena po rovinjskim restoranima, ako je račun iz grčke taverne pozitivno iznenadio srpske turiste, za Istru će morati bolje da se preračunaju – cena običnih prženih lignji s pomfritom kreće se od 13,94 do čak 18 evra; porcija pomfrita može se dobiti za četiri do pet evra, a okvirno se tako kreću i cene drugih priloga koji se često naručuju uz meso. Cena ćevapčića je svuda bila više-manje ista – koštaju 12 evra. Jedan ugostitelj rekao je da je slična cena ćevapčića bila i prošle godine i da se gosti ne žale, dok je i sam svestan da je cena pomfrita od pet evra po porciji malo previše.

Pročitajte još:

„A šta da vam kažem. To nije normalno ništa više. Skupo je sve. Skupo je u restoranima, a ni u trgovinama nije bolje. No, zanimljivo gosti se ne žale. Nitko i ne pita za cene. A mi na kraju krajeva nikoga ne silimo da mora nešto naručiti“, bio je iskren ugostitelj u poznatoj ulici Grisia.

I tost je u jednom lokalu čak 4 evra, a cena testenina i rižota se kreće do oko 18 evra. To je ona najskuplja varijanta sa škampima. Najpovoljniji biftek je 24 evra, dok je onaj najskuplji čak 35 evra. Kugla nešto skupljeg domaćeg sladoleda je 2,5 evra.

Punjena pljeskavica je 12 evra, a u ulici E. De Amicisa u restoranu Tone možete pojesti burger od 16 evra. Reč je, doduše, o restoranu koji nudi nešto drugačiji meni od ostalih u toj ulici ili pak na rivi, a jedan konobar otkrio je da će ta cena burgera u sezoni još i rasti.

„Da, biće viša za nekoliko evra. Pogledajte šta nude ugostitelji na rivi ili mi pa uporedite kvalitet hrane i cene. Kod nas se niko na cenu ne žali jer zna šta će za to dobiti“, objasnio je.

Činjenica je da su cene još prošle godine za domaće goste postale visoke, posebno kada govorimo klasičnoj ponudi jela, a ove godine će po svemu sudeći razlika biti još i veća.

***

Bonus video: Monikin život sa stilom – bez mnogo para

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar