Foto:Shutterstock/TikTok/dejan_toki88/Facebook/Ivana Lisinac Velickovic

Kao i svake godine, oko torte mrtvačkog sanduka napravi se festivalska atmosfera.

Posao pogrebnika je izuzetno stresan, ozbiljan i odgovoran. Tokom čitave godine smo na grobljima i sahranama, tako da jedan dan u godini možemo i mi da se opustimo i veselimo, kaže Stanisavljević

Pogrebnici i vlasnici preduzeća za prodaju pogrebne opreme iz Srbije i zemalja u okruženju, sinoć su se u Petrovcu na Mlavi okupili na 12. „Grobarijadi“.

Čak 280 radnika zaposlenih u pogrebnim preduzećima u zemlji i regionu došlo je na ovogodišnju „Grobarijadu“.

Ivan Stanisavljević, predsednik Udruženja pogrebnika Srbije i vlasnik firme „Had“ iz Niša kazao je da će pored velikog broja pogrebnika i predstavnika firmi iz Srbije, tu biti i njihove kolege iz Grčke, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Hrvatske.

„Proslava će biti, kao što je to već postala tradicija, sa tortom u obliku mrtvačkog kovčega. Biće tu svakako i glogov kolac. Domaćin ovogodišnje ‘Grobarijade‘ predaće ga organizatoru sledećeg okupljanja, a ono će biti naredne godine u Kruševcu“, izjavio je Stanisavljević, prenosi Blic.

Prema njegovim rečima, „Grobarijada“ ima za cilj upoznavanje, druženje i uspostavljanje saradnje među ljudima koji se bave istim poslom.

„Posao pogrebnika je izuzetno stresan, ozbiljan i odgovoran. Tokom čitave godine smo na grobljima i sahranama, tako da jedan dan u godini možemo i mi da se opustimo i veselimo. Nismo organizovali ‘Grobarijadu‘ samo one godine kada je bila korona, ali već sada je dogovoreno da će nakon Kruševca, okupljanje 2025. godine biti u Paraćinu“, istakao je Stanisavljević.

Prošle godine je „Grobarijada“ organizovana u Nišu, a prisustvovalo joj je oko 200 pogrebnika sa prostora nekadašnje SFRJ, Grčke i Bugarske. Vrhunac proslave bio je dolazak torte poput pravog kovčega, dužine 1,4 metra i probadanje torte glovgovim kocem.

Domaćini iz Niša potrudili su se da gostima zaista prirede doživljaj za pamćenje pa su dovoženje torte na kolicima prekrivenim pokrovom pratili vatromet i zvuci posmrtnog marša, dok su se veštačka magla i miris tamjana širili restoranom.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar