borovnice
Borovnice, Foto: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Nakon što se uberu ili kupe sveže, borovnice se kratko mogu čuvati u neprerađenom obliku. Za razliku od većine voćki, skladište se samo termički obrađene ili zamrznute, a iako se obično zamrzavaju nakon pranja i sušenja, Ne savetuje se da se borovnice peru jer se tako skida 'voštani' zaštitni spoljašnji premaz koji pomaže u sprečavanju razvoja bakterija i štetočina.

Umesto toga, borovnice rasporedite na papirom obloženi lim za pečenje i stavite ih na dva sata u zamrzivač, a zatim pakujte za duže skladištenje, prenosi N1.hr.

U čemu ih je najbolje staviti u zamrzivač

Bitno je sprečiti direktnu izloženost ledenom zraku kako bi se smanjile šanse od ‘opeklina’: Vrećica za zamrzavanje ili hermetička posuda pomoći će vam da očuvate svežinu borovnica.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko dugo možete borovnice držati u zamrzivaču?

Borovnice su najbolje prvih šest meseci nakon smrzavanja – ali možete ih jesti do deset meseci od smrzavanja, samo označite na posudi ili vrećici kad ste ih zamrznuli.

Kako odmrznuti smrznute borovnice?

Bobice otopite u posudi, brzo isperite i odmah upotrebite ako ih koristite za smuti od smrznutih borovnica ili ih pustite da odstoje dok ne dosegnu sobnu temperaturu, otprilike jedan sat. Otopljene će borovnice biti mekane – i savršene za smutije, pite, palačinke ili mafine.

***

Bonus video: Kefir

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar