Nakon što se uberu ili kupe sveže, borovnice se kratko mogu čuvati u neprerađenom obliku. Za razliku od većine voćki, skladište se samo termički obrađene ili zamrznute, a iako se obično zamrzavaju nakon pranja i sušenja, Ne savetuje se da se borovnice peru jer se tako skida 'voštani' zaštitni spoljašnji premaz koji pomaže u sprečavanju razvoja bakterija i štetočina.
Umesto toga, borovnice rasporedite na papirom obloženi lim za pečenje i stavite ih na dva sata u zamrzivač, a zatim pakujte za duže skladištenje, prenosi N1.hr.
Bitno je sprečiti direktnu izloženost ledenom zraku kako bi se smanjile šanse od ‘opeklina’: Vrećica za zamrzavanje ili hermetička posuda pomoći će vam da očuvate svežinu borovnica.
Borovnice su najbolje prvih šest meseci nakon smrzavanja – ali možete ih jesti do deset meseci od smrzavanja, samo označite na posudi ili vrećici kad ste ih zamrznuli.
Bobice otopite u posudi, brzo isperite i odmah upotrebite ako ih koristite za smuti od smrznutih borovnica ili ih pustite da odstoje dok ne dosegnu sobnu temperaturu, otprilike jedan sat. Otopljene će borovnice biti mekane – i savršene za smutije, pite, palačinke ili mafine.
***
Bonus video: Kefir
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: