Masti i ulja, koje ponekad bez razmišljanja sipamo u sudoperu, mogu da zapuše cevi i onda imate problem. Da ne biste oštetili vodovodni sistem, pratite ove preporuke vodoinstalatera.
Ponekad jednostavno nemamo vremena i energije da se pravilno oslobodimo masti nakon kuvanja – ali to bi moglo dosta da nas košta. Kako je vodoinstalater Tom Vats objasnio za Mirror, mast i ulje ne ugrožavaju samo vaše cevi, već oštećuju i sudoperu.
„Ulja i masnoće koje se nakupljaju u kuhinjskim odvodima će se osušiti i stvrdnuti, dovodeći u opasnost vašu sudoperu i sve uređaje u kuhinji“, upozorio je on, a prenosi N1info.si.
Masnoće treba da odvajate sa strane u posudu i bacate na za to predviđena mesta, a postoji i trik sa folijom koji štiti sudoperu.
Da biste izbegli oštećenje vašeg vodovodnog sistema, pratite ove tri ključne preporuke vodoinstalatera.
Većina kuhinjskih sudopera dolazi sa cediljkom kako bi se sprečilo da veliki komadi hrane ili masti odu niz odvod, ali ugradnja veće cediljke je još bolja opcija ako želite da sprečite začepljenje odvoda.
Iako je možda lakše samo oprati male komade hrane sa tanjira i posuđa pre čišćenja, čak i najsitniji komadići hrane mogu da počnu da izazivaju zapušenja. Tokom vremena, velika količina hrane može se nakupiti u vašem odvodu i napraviti probleme.
Ako ste primetili promenu u svom odvodnom sistemu, najbolje je da isperete sudoperu mešavinom sode bikarbone i sirćeta. Ova mešavina će pomoći u razbijanju postojeće masti i sprečiti dalje zapušenje.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare