Lov na vepra kapitalca / Foto: Đorđe Tešanović
Lov na vepra kapitalca / Foto: Đorđe Tešanović

Lovac Đorđe Tešanović, član Lovačkog udruženja „Vidojevica – Mačkovac“, sekcije u Jelavu, ustrelio je nedavno divlju svinju tešku više od 250 kilograma, što je do sada nazapamćen trofejni primerak u ovom delu Jadra.

Sa svojim bratom Dragoljubom i kolegama iz Donjeg Dobrića, Dejanom i Draganom Pajićem, išao je u lov „čekanjem“, a susret sa veprom kapitalcem imali su na mestu poznatom kao Vesina ada u Lešnici.

„Sada je aktuelna sezona lova na divlju svinju, lovi se vepar i nazime, takozvanim čekanjem. Ovo se desilo dvadesetak minuta posle devet sati uveče, vepar je izašao u njivu, a mi smo upravo tu da ih sprečimo da prodiru u privatne posede i nanose veliku štetu meštanima. Inače, u poslednje vreme ih ima sve više pored Drine, a do pre par godina nije ih bilo uopšte. Dolaze i prave ogromnu štetu na usevima, upadaju na imanja i ljudi se teško bore protiv njih. Prelaze i preko Drine na bosansku stranu, pa i tamo prave štetu“, kaže Đorđe Tešanović.

Lov na vepra kapitalca / Foto: Đorđe Tešanović
Lov na vepra kapitalca / Foto: Đorđe Tešanović

On objašnjava da je nadležna komisija procenila da je ovaj vepar bio star oko 10 godina, a samo njegova koža bila je teška oko 70 kilograma. Tešanović kaže da je dva puta pucao u njega sa čeke, kao i da ga nije bilo moguće ubiti običnom puškom, pa je zato koristio karabin, prenosi sajt loznickenovosti.com.

Lov na vepra kapitalca / Foto: Đorđe Tešanović
Lov na vepra kapitalca / Foto: Đorđe Tešanović

 

Pročitajte još:

″Mislim da nikada ovde nije odstreljen veći vepar. To kažu i starije kolege lovci iz udruženja „Vidojevica“, koje pored Lešnice okuplja i sekcije iz Jelava, Donjeg Dobrića, Straže, Jadranske Lešnice, Čokešine i Novog Sela. Upravnik udruženja Branko Todorović odlično obavlja svoju funkciju, pa je i saradnja među sekcijama uspešna“, ističe sagovornik i dodaje da sezona lova na divlje svinje traje do septembra, kada kreće organizovan lov na zeca i fazana.

Da je divljih svinja sve više, pokazuju i snimci sa video-kamera, koje su aktivne tokom noći u nekim delovima lovišta. Pre par večeri snimljena je krmača sa nekoliko prasića. Lovci prate njihovo kretanje, ali i obezbeđuju hranu za hranilice koje su postavljene dublje u šumi kako bi smanjili upad divljači na privatna imanja.

BONUS VIDEO: U Holandiji upecan som od 80 kg

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)