Aplauz
Aplauz na znakovnom jeziku; Foto:ABC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Film "CODA" je apsolutni pobednik ovogodišnje dodele Oskara, a aplauz koji je ispratio ekipu bio je posebno dirljiv - na znakovnom jeziku.

CODA je akronim od Child of Deaf Adults – dete gluvih roditelja. Glavna junakinja filma je tinejdžerka Rubi Rosi, koju igra Emilija Džons, jedina u svojoj porodici koja čuje i za tu ulogu je devet meseci učila američki znakovni jezik.

„Coda“ može da znači i završni muzički odlomak u kompoziciji, a taj simbol se prepoznaje i u filmu, jer – muzika postaje Rubina velika strast…

No, da ne otkrivamo previše o radnji filma, koji svakako vredi pogledati jer će vas naterati da se smejete i plačete u isto vreme.

Bio je nominovan za Oskara u tri kategorije i dobio ih je sve tri. Pored Oskara za najbolji film (Best Picture), Troj Kotsur je nagrađen za najbolju sporednu ulogu, a Oskar je pao i za najbolji adaptirani scenario.

Pročitajte još:

Zanimljivo je da je film zasnovan na francuskom filmu „The Bélier Family“ iz 2014. koji se ispostavio kao prilično kontroverzan. Naime, jako je loše dočekan u zajednici gluvih jer su dva glavna gluva lika (od njih troje) igrali glumci koji inače čuju. U Gardijanu je izašlo da je „Porodica Belije još jedna filmska uvreda za zajednicu gluvih“.

U „CODA“ sve gluve članove porodice Rosi igraju glumci koji su gluvi i u stvarnom životu – Marli Matlin, Troj Kosur i Danijel Durant. I svi prevodioci na setu su bili CODA.

CODA ekipa
CODA ekipa; Foto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

A kad je trebalo podržati ekipu filma aplauzom – cela dvorana je ustala i aplaudirala na znakovnom jeziku. Pogledajte kako je to izgledalo.

***

Bonus video: Vil Smit udario šamar Krisu Roku na dodeli Oskara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)