Hleb i jaja namirnice su koje kupujemo na dnevnoj ili nedeljnoj bazi, ali neku hranu možemo čuvati ne samo sedmicama, već i mesecima i godinama.
Ponekad je teško znati jesu li stvari koje ste dugo držali u špajzu, još uvijek upotrebljive. Zato donosimo devet namirnica koje mogu trajati gotovo zauvek.
Med
Premda na pakovanju meda može stajati datum, zapravo se radi o oznaci “najbolje upotrebiti do” što ne znači da tad medu ističe rok trajanja.
Med koji je zatvoren i pohranjen na sobnoj ili nižoj temperaturi, može doslovno trajati vekovima, prema Nacionalnom odboru za med. To je zato što se sastoji od šećera i ne sadrži vodu, a bez vlage, bakterije se nemaju kako razmnožavati (isto važi i za javorov sirup).
Ako ste primetili da je vaš med kristalizovan i da je promenio boju, ne paničite, to još uvek ne znači da se pokvario, piše N1.ba.
Morska so
Prirodna so – gruba sorta prikupljena iz minerala u tragovima koji su ostali nakon isparavanja jezera i okeana – traje večno. Kuhinjskoj soli, s druge strane, ističe rok trajanja za otprilike pet godina jer je obogaćena hemikalijama poput joda koje štitnjaču drže pod kontrolom.
Riža
Nekuvana bela, divlja i basmati riža koja se čuva u ambarima bez kiseonika (zatvorenim vrećicama, ne kutijama) može trajati neverovatnih 30 godina – ne zauvek, ali dovoljno dugo.
Rižu treba čuvati na temperaturi od 4° Celzijusa ili nižoj, a većina ambara je toplija. Stoga, ako želite napraviti zalihe, napravite malo mesta u frižideru.
Sušeni grašak
Nekuvan grašak u svom prirodnom stanju teoretski se nikad ne kvari. Tačnije, nikada ne gubi svoju hranjivu vrednost i neće postati toksičan.
Međutim, nakon nekoliko godina, sušeni grašak (i druge mahunarke) će izgubiti vlagu. U tom slučaju ćete ih morati duže bariti pre kuvanja.
Konzervisani grašak je već kuvan, tako da ova pravila ne važe – podležu rokovima trajanja navedenim na konzervi.
Ostatak teksta pročitajte na N1.ba.
BONUS VIDEO: Pravda za PARIZER! Koliko zaista koštaju prosečne namirnice iz predsednikove korpe?