začinsko bilje
Začinsko bilje, Foto: Daria Iakovleva / Alamy / Alamy / Profimedia

Ko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželeo imati prirodnu apoteku ili uvek spremne začine za dodavanje u jelo nadohvat ruke.

Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove arome tim tempom kojim sazreva, verovatno se pitate šta ćete sa svim tim biljem!

Pre nego što zaključite kako je vreme začinskog bilja završilo sa prvim jesenskim mrazom, postoji više metoda očuvanja začina, piše N1.hr.

Na taj ćete način uvek imati spremno bilje u kuhinji.

Sušenje začinskog bilja

Osim što se mogu koristiti u svežoj varijanti, začini su vrlo korisni u kuhinji u sušenom obliku.

Jednostavno se mogu osušiti i takvi će potrajati više meseci, tako da je ova metoda konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete da potrošite sve biljke dok su sveže.

Najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: Sušenje na vazduhu ili u rerni.

Smrzavanje

Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja.

Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuvanja samo ubacite koju kockicu u jelo.

Začinsko bilje takođe možete usitniti i zamrznuti u namenskim kesicama. Kada želite da ga iskoristite, otkinete komadić.

PROČITAJTE JOŠ:

Čuvanje u ulju

Umesto vode, možete koristiti i ulje kako biste zamrznuli začinsko bilje.

Neka ono bude kvalitetno ekstradevičansko maslinovo ulje koje ćete uliti u kalup za led te u njega uroniti usitnjene začine.

Ova je metoda izvrsna ako preferirate slana jela u koja ne želite dodavati previše vode.

Čuvanje u soli

So će poprimiti okus i miris začinskog bilja.

U sterilizovanu teglu prvo stavite debeli sloj krupne soli, posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i tako naizmenično dok ne završite s debljim slojem soli.

***

Bonus video: Biljna ishrana – sirova hrana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar