Na ekranima on je Lepi Brka, iza kamere Nenad Gladić, ali uvek kuvar i svetski putnik. Od nedelje 7. juna on će nam u emisiji Domaćinske priče na Televiziji NOVA S predstavljati kulinarske specijalitete naše zemlje, ali i zanimljive ljude koji žive od prirode. Pričali smo sa Brkom o tome koji kraj Srbije naročito voli, u kojim domačim specijalitetima uživa, šta kuva kod kuće, koju državu sanja da poseti, ali i gde će letovati.
Godinama nas je navikao na savršen miks putopisa i saveta o kuvanju, a dobre stvari ne treba mnogo menjati.
„I dalje će glavna tema uvek biti hrana, s tim što će od sada to nekad biti i priča o proizvodnji hrane, o nekoj farmi ovaca, o maloj proizvodnji sira… Te putopisne teme biće emitovane nedeljom i pričaće o sudbinama ljudi koji se bore za ono kako žive. Kulinarske priče će ići radnim danima i to spremanje jela biće inspirisano onim putopisnim.“
Priča Brka kako ceo koncept i jeste da se upoznaju ljudi koji se domaćinski bave svojim poslom, tj. žive domaćinski život.
„To se voli, za to mora da se ima strast. Oni su to svesno odabrali, na to ne može niko da te natera.“
Kaže i kako su ti ljudi, nažalost, malo skrajnuti, posebno danas u doba društvenih mreža.
„Zaboga, poenta je slikati se u restoranu superluksuznog hotela na obali okeana, a ne u dvorištu neke kuće na selu u Srbiji. Ali razlika je velika. Ti ljudi nemaju lažne osmehe iz hotela, nema nameštenih tanjira sa frćokama i cvetićima, to je prava domaća hrana, pravo gostoprimstvo. Nema tu luskuza, ali on i nije suština.“
Među takvim ljudima on se oseća lepo, baš kao i drugi njihovi gosti, posebno oni iz inostranstva, pa se iznova vraćaju jer su otkrili šta je priroda.
„Mi još uvek i imamo dodir sa selom, ali na visoko industrijalizovanom zapadu pronalaženje hrane u prirodi moguće je samo kod superheroja na TV-u. A kada to i sami osete, kad sami uberu jagode, pečurke, kad vide zemljane posude u ognjištu, njima je to sve potpuno neverovatno.“
Baš zato on kaže da ima odmora i bez mora i da je i te kako moguće letovanje u Srbiji.
„U nekom trenutku sam ukapirao da taj kompulsivni momenat u januaru gde ćemo na more ne ide više. Ja već nekoliko godina letujem kod ljudi koji se u Kosjeriću bave seoskim turzmom. Meni je to pravi odmor. Ranije mi je prijao aktivni odmor, ali s porodicom je prava stvar kad uveče čuješ samo cvrčke, ustaneš odmoran. Sin i ja onda napravimo doručak, pa onda domaćinima skuvamo kafu… Nagledao sam se hotela sa pet zvezdica i dosta mi je svega toga. I sad kad već ne možemo da putujemo, valjda će sve više nas videti koliko je Srbija zanimljiva.“
Zato mu je teško da izdvoji jedno omiljeno mesto. Vezuje se za domaćina, ne za lokaciju. Ipak, izdvaja Belu zemlju kod Zlatibora, zatim selo Zlakusu, Vlasinu. A gde su prirodne lepote i gostoprimljivi ljudi, tu je obično i sjajna hrana. Otkrio nam je i koja namirnica mu je opsesija pa je donosi sa sobom kući gde god da ode.
„Gde god da odem, uzmem sir, donosim ga sa svakog putovanja. Skoro sam bio u manastiru Sukovo pored Pirota. Tamo imaju farmu krava, gaje povrće, imaju mini-mlekaru. U Pirotu je i peglana kobasica…“
Priča Brka i o lužničkoj vurdi koju proizvode u selu Babušnica. O njoj se ne zna nadaleko, ali ko je probao ovo ceđeno kiselo melko, zna šta je prava stvar.
„Ti ljudi i ne moraju na pijacu, imaju redovne kupce. I sve te priče kojih će biti u emisji nisu priče o uspehu preko noći, već o kreativnosti, upornosti, žrtvovanju, ljubavi i tek na kraju o uspehu. Tako i gospođa iz sela Vrmdža kod Sokobanje pravi slatko od peruanskih jagoda. Moram da priznam da nemam pojma da li je to jagoda i da li je iz Perua, ali ona je došla do tog rasada na pijaci, čula da može da se jede, probala, raspitala se i, kao i svaka domaćica, od toga napravila slatko.“
Kaže i kako kreativnih ljudi ima svuda, u šta se uverio na putovanjima širom planete.
„Rado bih se vratio u Izrael. Tamo su ljudi vrlo složni, čak su i od pustinje oteli zemlju na kojoj proizvode hranu i posle je izvoze. I Turskom se uvek oduševim. U jednom pograničnom području u delu ka Siriji hrana je izvanredna, čak postoji i svetski priznat kulinarski institut. Taj Istok volim jer je toliko izmešanih kultura, pa je i kuhinja takva. Baš zato je i naša tako dobra i zanimljiva.“
Takva jela on i kuva kod kuće – domaća kuvana jednostavna jela, posebno grašak. Kaže, i ukusna su, i zdrava, a i napraviš ih, pa imaš za dva dana.
„Logično je valjda da pravimo jela od onoga što raste na našem podneblju, iako nemam ništa protiv algi i sušija. Svet je veliko šareno mesto i treba videti što više, ali nije loše ni povući malo ručnu.“
Priznaje ipak i da mu je neostvaren san da upozna kulturu i kuhinju Irana, a do tada upoznavaće nas sa ljudima odavde – i sa onima koji generacijama unazad žive na selu, ali i sa onima koji su gradski život tek nedavno zamenili seoskim. To su priče za koje Brka kaže da teško dolaze do svog zasluženog mesta, a vredi ih saslušati.
Prva epizoda biće premijerno emitovana na TV NOVA S u nedelju 7. juna u 12.05h, a epizode radnim danima gledaćemo u 15.40h.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: